Як льотчик з пілотажної групи «Українські соколи» літає у небі Тернопілля на параплані (Відео, Фото)

Опубліковано:
18 Серпня, 2017

Дитячі мрії збуваються. Маленький Мишко Лампік мріяв бути льотчиком на дуже швидкому літаку. “Перший раз я побачив літак над Високим Замком у Львові, коли мені було років 5, і, здається, тоді мама сказала, що льотчикам дають шоколад, а оскільки я малий дуже любив шоколадки, сказав, що тоді і я буду льотчиком. І більше ніким не хотів. Ну, хіба що у космос. На Марс.” Для когось бажання літати залишається тільки дитячими спогадами, а для Михайла стало справою всього життя. В 1980 році він став курсантом Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків імені Ленінського Комсомолу (ЧВВАУЛ), що здійснювало підготовку льотчиків для винищувальної авіації ВПС СРСР. Після закінчення працював інструктором, літав у Чорткові та у Феодосії. В 1996 році він поступив у школу льотчиків випробувачів. 19 років тому у 1998 році апогеєм його мрії стала участь у легендарній український пілотажній групі “Українські соколи”.

Вперше світ побачив виступ українських льотчиків на найбільшому військовому авіашоу Royal International Air Tattoo (RIAT) на базі Фейфорд у Великобританії у 1996 році. “Українські соколи” на літаках МіГ-29 стали п’ятою пілотажною групою світу. Усі чотири пілотажні групи виступали на бойових літаках: дві в Росії і дві в Америці. 

Пілотажна група “Українські Соколи” була розташована  на базі льотно-випробувального комплексу Державного авіаційного науково-випробувального центру Збройних сил України  під Феодосією у смт Кіровське. Про навантаження льотчиків розказує Михайло: “Під час пілотажу перевантаження від 4 до 5 одиниць – що це таке? Це у стільки разів збільшується ваша вага, відповідно організм відчуває перевантаження. Льотчику треба вміти правильно себе вести, щоб не втратити контроль над машиною. 

А ще треба слідкувати за ведучим та сусідами на швидкості понад 700 км за годину, а відстань між крилами літаків була не більше одного метра! Це був шалений драйв.” Один з ефектних номерів пілотажної групи “Українські соколи” розпуск групи «Тюльпаном» над Хрещатиком на честь 10-ї річниці Незалежності України зафіксувало агентство Рейтер і цією фотографією прикрасило одну зі сторінок свого фірмового календаря. Група була постійно задіяна, як в Україні, так і за її межами.  Але трагедія на авіа-шоу під Скниловом призвела до розпуску унікального колективу досвідчених льотчиків. 

Розформували групу у 2002 році. На щастя, окрім надзвукових швидкостей, увагу Михайла Лампіка захопили надлегкі літальні апарати параплани. В Криму, де жив у місті Феодосії з сім’єю, опановув крило на горі Клємент’єва – унікальній місцині для усіх парапланеристів. Перед подіями 2014 року Михайло Лампік був директором комплексу «Узун-Сирт, гора Климентієва», який мріяв перетворити в Національний парк та відкрити там же школу парапланеризму для школярів. Після аннексії Криму разом з родиною переїхав у Тернопіль. Вже на наших теренах ставить на крило багатьох нових друзів. Парящий параплан бачили, навіть, у Пронятині. Сподобались льотчику кручі Одаїва, Чорткова, Комарівки (Бережани), Кременця, Чорткова, Заліщиків, Іване Золотого, пробував пілотувати у Збаражі. Бажання літати та передавати досвід збирає навколо Михайла людей, які можуть разом стати з часом клубом парапланеристів, а ще першою сходинкою до неба, до мрії.

Чи не пропало бажання високих швидкостей? “А хіба це можливо, сміється Михайло, навіть дружина знає, як тільки буде нагода опанувати новий літак, мене вдома не втримати. Поки що пізнаємо красоти Тернопільщини, природа, історія тут цікаві та у своїй більшості унікальні.”

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

фото з архіву Михайла Лампіка

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #лампік, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #параплан, #сокіл, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: