Найбільше підземне озеро печери Оптимістичної досліджують спелеодайвери

14.08.2017 20:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Унікальна печера Оптимістична нещодавно відсвяткувала 50 років з дня відкриття. Невеличка спочатку, від 2 км забитих глиною ходів, щорічною працею спелеоекспедицій під керівництвом Львівського спелеоклубу "Циклоп", печера досягла статусу найдовшої печери Європи, а серед гіпсових печер вона найдовша у світі.

null

Розгалуження ходів ретельно виміряні та досягають 260 км. Відкрили її неподалік села Королівка, що на Борщівщині. У свій ювілейний рік печера, яку раніше рахували майже зовсім безводною, подарувала своїм дослідникам багато підземних озер. Дослідження велись у напрямку "Північ". Одне за одним відкривались озера Мрія, Частинка Бога, П'ятикутне, Пермске, Фріке, Містік, Кишенька і озеро Мікрон, яке за оцінками спеціалістів претендує на звання найбільшого підземного озера України. Глибиною 5, а можливо і 6 метрів з кришталево чистою водою, температурою 7 градусів за Цельсієм і площею поверхні біля 500 м кв. Відкрив озеро луцький спелеолог Троцюк Ігор у квітні місяці.

null

За словами дослідника, цей хід зараз можна проходити тільки навколішках протягом двох годин. Вперта праця навесні принесла свої неочікувані результати - раптом відкрився отвір у новий зал. Практично спелеолог "вивалився" на берег недоторканого озера. Це перша така велика водойма у печері. Сьогодні печерне озеро досліджують люди дуже рідкісної спеціальності - спелеодайвери. З ходовиками, у гідрокостюмах та з кисневими балонами намагаються пройти озеро під водою. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі