Біда з теребовлянцем сталася, коли йому не було й сорока років

Опубліковано:
14 Серпня, 2017

Біда з ним сталася, коли йому не було й сорока років. Звичайний водій на звичайному ЗИЛі – Зіновій Петрович Плекан жив тоді зі своєю родиною, дружиною та двома доньками на окраїні Теребовлі. Щодня на Микулинецькому автотранспортному підприємстві 16144 вирушав у рейс. Щодня все було, як завжди: відпрацювавши свою зміну, чоловік повертався до сім’ї, обходив домашню господарку.  І так тривало до того моменту, поки він не втратив ногу.

Людський фактор, неуважність, відігрались на ньому, вкотре довівши, що нехтування безпекою на роботі ніколи добром не закінчується. Нехтування безпекою не лише своєю. Того дня Зіновій Петрович поїхав на завантаження відходів – до силосної ями. Коли вийшов з машини – й не змигнув, як потрапив під ківш навантажувача. Ноги хруснули, як соломинки…

Відкритий перелом обох ніг, а затим втрата однієї, поставило життя Плекана з ніг на голову, бо роки його були ще квітучими. Бо мав хоч не грандіозні – звичайні, повсякденні  плани, та вони  мали здійснюватись. А натомість в нього, як у всіх підопічних Фонду соціального страхування України – потерпілих на виробництві осіб – життя розділилося на до- і після травми. І пережити цей життєвий розлом непросто. Кожен справляється зі своєю бідою по-різному. Адже людина мудра, розсудлива і тямковита буває у всьому, що стосується інших, а не себе; якими обачними, твердими порадами забезпечить вона у важких випадках життя усіх, крім себе.

Сім’я, родина, друзі  стали тим оберегом, який допоміг Зіновію Петровичу побороти відчай, тривоги і сумніви. Вже тепер, коли в черговий раз представники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області відвідували З.П.Плекана вдома, він у свої 73 роки спокійно підсумував, що без тієї підтримки, певно, і не прожив би стільки. Підтримки родини та Фонду. Бо і протези, ортопедичне взуття, щомісячні виплати від Фонду отримує вчасно. Вже десять років користується автомобілем, який отримав від цієї структури, має компенсації на його ремонт та обслуговування, частково – на бензин. Заступник начальника управління ВД ФСС в Тернопільській області Наталія Найчук роз’яснила Зіновію Петровичу, що після десятилітньої експлуатації автомобіля, він має право на отримання нового. Обговорювали з чоловіком потреби та якість ортопедичного взуття, деякі моменти медико-соціальної реабілітації, просто спілкувалися, бо  для представників Фонду надзвичайно важливий живий, людський контакт, щоб безпосередньо від людей почути, що для них конче необхідно, чого потребують.

З перших днів діяльності новоутвореної структури управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області, яка запрацювала з 1 серпня цього року, практикують відвідування за місцем проживання осіб з інвалідністю, відкриті прийоми громадян у відділеннях, щоб достеменно знати, що турбує людей, чим можливо допомогти.

Якщо звичайна страхова компанія в разі страхового випадку платить людині одноразово певну суму і більше не цікавиться її долею, то структури Фонду відновлюють здоров’я та працездатність людей, допомагають повернутись до повноцінного життя, адаптуватися в суспільстві. Для цього оплачується лікування, медикаменти, видаються безкоштовні путівки для санаторно-курортного лікування, слухові апарати, протези, ортопедичне взуття, корсети, бандажі, спеціальні рукавички тощо. Всі особи з інвалідністю, які потребують забезпечення інвалідними візками, отримують їх без зайвої тяганини. Це ж слід сказати і про забезпечення спеціальними ортопедичними ліжками, матрасами, іншим.

Усі страхові виплати клієнти Фонду отримують вчасно і в повному обсязі, адже Фонд розпочав стабільну роботу. Це сприяє підтримці та реабілітації осіб з особливими потребами для їх повної адаптації у суспільство. Увага до таких людей та турбота відкривають перед ними перспективи подальшого життєвого шляху. Наталія Найчук, провівши разом з начальником Теребовлянського відділення управління ВД ФСС Надією Цуберою та працівниками відкритий прийом громадян, зустрілися з головою Теребовлянської районної ради І.М.Смільським та заступником голови Теребовлянської РДА В.Я.Довганем для налагодження подальшої співпраці між структурами в районі.

Адже нові завдання, які стоять перед Фондом, зобов’язують до ще більшої відповідальності перед людьми.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #життя, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #плекан, #тернопіль, #тернопільські новини, #травма
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: