Медобори – мальовничі гори Тернопілля (Фото)

06.08.2017 11:43   Джерело: Терноград
Опубліковано : Новини Тернопілля

Одним із найпопулярніших місць на Тернопільщині є національний заповідник “Медобори”, - пише Терноград.

Природоохоронна територія розміщена у двох районах області – Гусятинському та частково Підволочиському. Загальна площа становить 10 521 га.

Офіційно заповідник Медобори був створений 8 лютого 1990 року. Метою заснування було збереження природних комплексів Подільських Товтр, рослинного й тваринного світів з метою подальшого вивчення.

Назва “Медобори” утворилася не спроста. Горбисте пасмо Товтр у своїй ізольованій частині містить безліч медоносних рослин, які й стали основою назви заповідника.

Окрім них, місцевість славиться неймовірно багатими флорою та фауною, які першими дослідили відомі А. Андржейовський та Бессер.

Медобори заповідникЗгідно з останніми даними, на сьогодні флора заповідника налічує понад тисячу видів рослин, 44 з яких внесені до реєстру Червоної книги України.

Серед них 12 видів унікальних орхідних рослин, а також ясенець білий, шиверекія подільська, цибуля ведмежа, астранція велика, лунарія оживаюча, лілія лісова, шафран Гейфеля.

Ще шість видів рослин внесені до Європейського Червоного списку. До Зеленої книги України з території заповідника внесено сім рослинних угруповань.

Також варто зазначити, що тут знаходяться 369 видів грибів, 188 лишайників та 160 мохоподібних видів.

Медобори село ВікноНе менш багатою є і фауна Медоборів. Лише різновид комах тут налічує понад 2500 видів, 22 з яких внесені до Червоної книги України.

Також тут є дев’ять видів риб, 11 земноводних, сім плазунів, 188 видів птахів (44 їх види занесені до Червоної книги України), 47 видів ссавців тощо.

Усе це багатство ретельно оберігається: на території заповідника розташовані невеликі хатинки для науковців та працівників заповідника, а подекуди й розміщені камери спостереження.

На сьогодні туристи можуть відвідати сам заповідник та його екологічні стежки – “Богит”, “Пуща відлюдника” і “Гостра Скеля”.

Медобори квітиАдміністрація заповідника розташована у селищі міського типу Гримайлів, Густинського району.

Дібратися сюди з Тернополя можна «прямим» рейсовим автобусом, або із пересадкою у Теребовлі. Вартість білета коливатиметься в межах 15-20 гривень, а сама поїздка триватиме не більш ніж годину.

Що стосується санаторію “Медобори”, то розміщений він за орієнтовно за 50 кілометрів від заповідника на території села Конопківка, що на Теребовлянщині.

Санаторій завдяки великій кількості процедур та помірності цін відомий не лише в Україні, а й далеко за її межами. Щороку сюди приїжджають декілька тисяч відвідувачів.

Вартість путівки на одну людину коливається від 490 до 1160 гривень на добу.

Санаторій розміщений всього в 20 кілометрах від Тернополя. Добратися туди можна завдяки службі таксі, або автобусним рейсом Тернопіль – Теребовля, а вже звідти у Конопківку.

Христина CЛОТА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терноград  

Коментарі