Сергій Надал: «Тернопіль здобув найвищий рівень у рейтингу інвестиційної привабливості invA»

Національне рейтингове агентство «ІВІ-рейтинг» оновило рівень кредитного рейтингу та інвестиційної привабливості Тернополя.

02.08.2017 07:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопільщини

У результаті проведених досліджень рейтинговим агентством було підвищено рівень інвестиційної привабливості Тернополя з invBBB (достатня привабливість), який був у 2016 році, до рівня invA - (висока привабливість).

Така зміна рейтингу означає, що місто за останній рік характеризувалося високою інвестиційною привабливістю у порівнянні з іншими об’єктами рейтингоутворення. Окрім того, агентство вкотре підтвердило кредитний рейтинг Тернополя на рівні uaBBB зі збереженням прогнозу «стабільний».

Міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що завдання місцевого самоврядування полягає у створенні умов, коли інвестор буде себе почувати комфортно у місті і зможе покладатися на місто, як на надійного партнера.

За останній рік Тернопіль характеризувався зростанням інвестиційної привабливості

«Інвестору та підприємцю потрібна гарантія стабільних та прозорих правил взаємодії з органами місцевого самоврядування. Адже кошти вкладаються на багато років, а то й десятиріч. Тому міська рада робить все можливе, щоб було менше адміністративних перепон, а інвестор та підприємець мали партнерські відносини з містом. Зокрема, ми прийняли рішення про автоматичне продовження договорів оренди землі. Це полегшує роботу підприємців. Також прийнята програма підтримки малого та середнього бізнесу,» - зауважив міський голова.

Очільник Тернополя також пояснив, що залучення інвестора і його підтримка — це планова політика міської ради, а не разові рішення.

«Шість років тому, коли моя команда вперше отримала мандат від тернопільської громади на управління містом, ми зрозуміли, що треба максимум зусиль докладати для пошуку додаткових коштів. Місто потребувало і потребує для свого оновлення і розвитку набагато більше коштів, ніж закладається у бюджеті. Єдиний спосіб — це стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу та пошук інвесторі, як приватних, так і міжнародних. Тож була розроблена програма заходів, які зробили Тернопіль привабливим партнером. Тепер з нами співпрацює багато міжнародних установ. Зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, ЄС, уряд Швеції. Це також своєрідні маркери для інших інвесторів. Вони розуміють, у з Тернополем працювати надійно. Місто ж отримує ресурси для ремонтів, модернізації системи житлово-комунального господарства. Від цього виграє у першу чергу тернопільська громада,» - сказав Сергій Надал

На підтвердження своїх слів тернопільський міський голова навів позитивну статистику незалежної оцінки Тернополя.

Рейтинги міст є серйозним фінансовим інструментом, який допомагає інвестору визначитися з тим, куди і на яких умовах він вкладатиме кошти

«У Тернополі уже успішно реалізовується ряд міжнародних інфраструктурних проектів та проектів міського планування, які покликані підвищити інвестиційну привабливість міста. Адже інвестор приходить туди, де є облаштовані громадські місця, куди приємно привезти партнера, де є умови для відкриття виробництва. Ми намагаємося ці умови створити. Відділення «Financial Times» два рази ставило Тернопіль на перше місце по залученню інвестицій. Також місто тричі отримували відзнаки Ради Європи: почесний диплом, грамоту та прапор. Тернопіль регулярно потрапляє у позитивні рейтинги, де оцінку дають самі мешканці міст у ході великих опитувань громадської думки. Такі дослідження проводять регулярно на замовлення уряду Канади та Міжнародного республіканського інституту (США). Вони є публічними,» - зазначає Сергій Надал.

Інвестиції дозволяють покращувати Тернопіль, розбудовувати та розвивати місто

Варто зазначити, що позитивну оцінку нашому місту дають не лише у фінансовій сфері. Зокрема у квітні цього року незалежні експерти «Слово і діло» назвали тернопільського міського голову найбільш відповідальним серед мерів обласних центрів. У даному рейтингу оцінюється співвідношення між даними і виконаними обіцянками. Очільник Тернополя набрав 63 %. У рейтингах “Слово і діло” тернопільський міський голова стабільно посідає найвищі позиції вже протягом трьох років поспіль. За індексом задоволеності можливостями міста, Тернопіль займає 4 позицію серед міст України (до уваги бралися оцінки можливості реалізовувати духовні потреби, пересуватися містом, проводити дозвілля, отримувати якісну освіту, тощо.

Віра Сотник


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі