Хто з тернополян змушений буде заплатити податок на житло?

Опубліковано:
29 Липня, 2017

Вперше тернополяни будуть змушені заплатити податок за надлишкові квадратні метри. Це буде нарахування за 2016 рік, зведене в одну суму.  Платіжки мали надіслати власникам житла до 1 липня. В обласній фіскальній службі запевняють, що вже відправили повідомлення мешканцям Тернопільщини, проте кого не запитуємо серед тернополян, ніхто поки що не отримав «листа щастя». А терміни сплати обмежені: сплатити податок потрібно протягом 60 діб після отримання платіжки, водночас раніше повідомляли крайню дату сплати — 28 серпня.

За несплату податку передбачений штраф. Якщо платіж не буде внесений протягом 30 днів після кінцевої дати, штраф складатиме 10% від загальної суми, кожні наступні 30 днів зволікання в оплаті — це ще плюс збільшення штрафу на 20%. А у злісних боржників взагалі матимуть право конфісковувати майно. Для багатьох громадян, доведених політикою нинішнього уряду країни до зубожіння, податок на нерухомість стане черговим зашморгом…

Читайте також

Законодавством дозволено мешканцям гуртожитків приватизувати своє житло
Яку частину зарплати треба віддавати за “комуналку”? (Інфографіка)

Тернополяни, котрі мають квартиру понад 60 кв. м чи будинок понад 120 кв. м, зобов’язані будуть сплатити податки за «зайві» квадратні метри. Якщо родина має і будинок, і квартиру, то для неї «нормою» визначено 180 кв. м, все, що більше — «зайве». Якщо у власності сім’ї є ще одна квартира, яку здають в оренду, податок нараховується на всю її площу. Якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній частковій або спільній сумарній власності кількох осіб, то платником податку є кожна з осіб за належну їй частку.

У цьогорічних платіжках будуть вказані податки за минулий рік. Нарахують їх відповідно до мінімальної зарплати в розмірі 1378 грн. (на початок минулого року), ставка податку коливається від 0 до 3% від мінімальної зарплати.

Податковим кодексом України передбачено оподаткування житлових будинків, прибудов до будинків, квартир, кімнат в комуналці, дачних будинків, а також нежитлових приміщень — гаражів, сараїв, погребів, літніх кухонь тощо. Щоправда, більшість місцевих рад вирішили оподатковувати лише житлову нерухомість, а на господарські будівлі встановили нульову плату.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гроші, #житло, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оплата, #податок, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: