На Тернопільщині зберігся замок, який витримав 40-денну облогу

28.07.2017 12:13   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

Збаразький замок, який входить  до складу «Національного заповідника Замки Тернопільщини» спорудили брати Єжи та Кшиштоф  Збаразькі. Він виконаний в стилі раннього ренесансу. Замок повинен був стати найпотужнішою фортифікаційною спорудою. Він захищений зі всіх сторін зовнішніми і внутрішніми спорудами, та також водяним ровом.  З іншої сторони замок оточував Чорний ліс і тягнувся до Луб’янок, - пише Файне місто.

Однак, брати не залишили після себе спадкоємців і в 1631 році замком заволодів їхній племінник Януш Вишневецький. Не дарма палац укріплювали і готували до потужних боїв, так як в 1649 роі він став епіцентром супротиву війська Хмельницького і поляка Яреми Вишневецького. Бій тривав 42 дні, в результаті чого, Збаразький замок вдалося відстояти.

Читайте також

У підземеллях Тернопільського замку створять музей міста
На Тернопільщині можна орендувати костел, синагогу і замок
Мандрівка старим Скалатом

В 1675 році замок був все ж таки захоплений і практично повністю спалений полком Шейтана. Далі замок чекали не кращі часи. Під час північної війни ( через 25 років) палацом заволоділи шведи, і після цього почався період застою і спустошення в Збаражі. Вже в 18 столітті в палаці облаштували цукровий завод, а в 19 столітті Збаразький замок взялись реконструювати. Однак, хід робіт обірвала Перша світова війна.

Справжнє відновлення замка розпочалось тільки в 1990-х роках напередодні отримання Україною незалежності.

В палаці знаходиться галерея з портретами всіх історичних персон, які мали пряме чи непряме до нього відношення: в колекції більше 50 картин, розглядаючи які, мимоволі поринаєш в минуле. А  на другому поверсі знаходяться два суміжних зали, в яких представлені раритетні експонати. Так, в першому знаходяться рукописні книги та релігійні скульптури 17-19 століттів. В другому залі не менш цікава експозиція: народні костюми, рушники, вишиванки і предмети одягу священнослужителів тих часів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі