Тернопільська прокуратура прозвітувала про свою роботу за півріччя

Опубліковано:
27 Липня, 2017

В умовах законодавчих змін та напруженої соціально-політичної ситуації у державі, зниження рівня довіри до державних та правоохоронних органів, прокуратура Тернопільської області вживає системних заходів, спрямованих на ефективну реалізацію покладених законом функцій та завдань з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

Упродовж I півріччя 2017 року на території області обліковано 4,5 тисячі кримінальних правопорушень.

Найбільше їх скоєно у місті Тернополі, Кременецькому, Тернопільському  та Чортківському  районах.

Помітно зросла кількість вчинення особливо тяжких кримінальних правопорушень (на 73%), а також збільшилась кількість злочинів проти власності, проти безпеки руху та експлуатації транспорту, угонів автомобілів, проти життя та здоров»я особи.

Читайте також

55 гектарів землі вимагають повернути у державну власність
Народний депутат України вимагає перевірити чиновника із Тернопільської ОДА
Чи буде прокуратура перевіряти законність призначення на посаду Любомира Крупи?

Разом з тим, активізовано діяльність щодо викриття злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів. Таких злочинів виявлено на три чверті більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, з них фактів збуту наркотиків викрито у десятеро більше (61 проти 6).

За результатами досудового розслідування у першій половині 2017 року розкрито 1700 кримінальних правопорушень, встановлено місцезнаходження 135 розшукуваних з 422 осіб, які перебували у розшуку, а також направлено прокурорами до суду майже 1200 кримінальних проваджень з обвинувальними актами.

Знешкоджено 3 організовані групи, якими вчинено 57 злочинів. З числа виявлених – одна група вчиняла злочини, пов’язані із грабежами та розбоями, інша – шахрайством, третя – з організацією грального бізнесу.

Зокрема, у квітні поточного року скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 12 осіб, які у складі організованої групи заволоділи коштами жителів 14 областей на загальну суму майже 4 млн. грн., ввівши в оману потерпілих щодо можливості повернення їм витрат за раніше придбані нібито неякісні медичні препарати за умови внесення додаткових платежів за таку послугу.

У першій половині поточного року слідчими прокуратури області здійснювалося досудове розслідування у 232 кримінальних провадженнях, з яких 100 закінчено:  у 14 кримінальних провадженнях складено обвинувальні акти та скеровано до суду,  86 – закрито.

З направлених до суду, 10 – про вчинення кримінальних правопорушень працівниками правоохоронних органів.

За участі прокурорів розглянуто більше тисячі кримінальних проваджень,  та ухвалено понад півтисячі обвинувальних вироків.

Значно зросла ефективність виявлення та розслідування кримінальних проваджень за окремими категоріями злочинів, зокрема, у бюджетній сфері, стосовно службових осіб лісогосподарських підприємств. Повернуто 340 тис.грн., завданої такими злочинами, шкоди.

Також забезпечено повернення до бюджетів різних рівнів майже 3 мільйони гривень шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями внаслідок ухилення від сплати податків, зборів тощо.

Прокурорами внесено 44 подання в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». На даний час розглянуто 31 подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадовців, з яких 6 звільнені з займаних посад, скасовано 2 рішення, прийняті з порушенням закону.

Органами прокуратури області здійснюється процесуальне керівництво у 26 кримінальних провадженнях за ч.1 ст.366-1 КК України через неподання е-декларацій та внесення декларантами умисно недостовірних даних до е-декларацій.

За позовами прокурорів, з урахуванням пред’явлених на захист інтересів дітей та позовів про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, у першому півріччі 2017 року  відкрито провадження у справах на суму 33,6 млн. гривень.

За результатами розгляду позовних заяв прокурорів, в тому числі минулих років, судами задоволено 49 – на суму понад 31 мільйон гривень, добровільно відшкодовано відповідачами понад 10 мільйонів гривень та повернуто майже 400 га земель.

У свою чергу, прокурорами у сфері охорони дитинства пред’явлено 10 позовів на майже 19 млн. гривень,  з яких,  постановлено рішення про їх стягнення на понад 12 млн. грн., а також відповідачами добровільно повернено земельні ділянки вартістю понад 10 мільйонів гривень до ухвалення судових рішень.

Упродовж шести місяців поточного року до органів прокуратури Тернопільської області надійшло понад 2 тисячі звернень громадян, кожне друге з яких  скеровано за належністю.

Вирішено 930 заяв та скарг, з них 38 – від народних депутатів України. Вимоги заявників задоволено у 14 зверненнях. Водночас, жодного депутатського звернення не визнано обгрунтованим.

На особистому прийомі прийнято майже 400 заявників, з них  понад 100 – керівниками прокуратур.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #звіт, #кримінал, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прокуратура, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: