У Заліщиках через сильний вітер на капличку впало історичне дерево (Фото)

Опубліковано:
15 Липня, 2017

У Заліщиках може не стати цінної ботанічної пам’ятки. Дерево, якому понад 100 років, через сильний вітер розкололось надвоє і впало на капличку, – пише Доба

Заліщицький бундук канадський росте на цвинтарі, за 20 метів від центрального входу. 

Батьківщина дерева — Північна Америка. 

Місцеві комунальники прибрали частини дерева, які впали. Що робити з іншою частиною поки невідомо, оскільки воно має статус об’єкта природно-заповідного фонду. Щоб скасувати цей статус потрібно не менше року. До цього часу дерева не можна чіпати. 

Читайте також

У Тернополі дерево протаранило автомобіль
Патрульні зафіксували 2,45 проміле у водія, який заїхав у дерево
Негода завдала лиха на Збаражчині (Фото)

— Зрізування дерев, які є об’єктами природно-заповідного фонду і становлять особливу природоохоронну, історико-культурну та естетичну цінність, проводиться відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд» за погодженнями уповноваженими природоохоронними органами. Процедура знесення даного дерева досить складна. Для того, щоб зрізати це дерево, потрібно отримати обгрунтування необхідності скасування статусу об’єкта природно-заповідного фонду, після чого – науковий експертний висновок, який направляється на розгляд Управління екології та природних ресурсів ОДА. Розглянувши звернення міської ради, Управління екології подає клопотання про схвалення вищезгаданого експертного висновку Міністерству екології та природних ресурсів України. У разі позитивного рішення Міністерства матеріали направляються в ОДА, а потім затверджуються на сесіях, спочатку міської ради, потім районної та обласної рад. Сесія обласної ради приймає рішення про скасування статусу об’єкта природно-заповідного фонду. І тільки тоді міська рада отримає право на знесення даного дерева відповідно до «Порядку видалення зелених насаджень». Вся процедура триває близько року, — зазначили у мерії міста. 

Також у міській раді кажуть, що Міністерство екології та природних ресурсів України не схвалить скасування статусу об’єкта природно-заповідного фонду, оскільки на дереві є зелені гілки. А надасть пропозиції щодо його збереження.

— Міська рада провела обстеження «Бундука канадського» та звернулася в Управління екології та природних ресурсів ОДА з проханням направити спеціаліста для обстеження дерева і прийняття рішення щодо можливості пониження (формування) його крони . При умові позитивного висновку роботи можна буде проводити в листопаді, — говорять у міськраді. 

фото: міська рада

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: