Невтішна статистика дитячого захворювання на Тернопільщині

Опубліковано:
13 Липня, 2017

Близько 2000 осіб, за прогнозами епідеміологів, мають впродовж року захворіти на кір. Зокрема, на початку року в області розпочався прогнозований епідемічний підйом захворюваності на кір.  Вже станом на 30 червня в області зареєстровано 52 випадки кору (Бучацький район – 42 вип., Чортківський – 7 вип., Борщівський – 2 вип., Збаразький – 1 вип.). Підйом захворюваності, перш за все, пов’язаний з низькими відсотками охоплення профілактичними щепленнями дитячого населення. У 2016 році отримали вакцинацію лише 20% дітей, ревакцинацію – 14,7%, – повідомляє тижневик «Номер один».

Прогнозується, що протягом літа захворюваність буде зростати, проявлятися у вигляді спорадичних випадків на більшості адміністративних територіях з переходом до спалахів в організованих дитячих колективах, у т.ч. в закладах оздоровлення. Захворіють близько 250 чоловік. Ризик захворіти актуальний для всіх вікових категорій. А особливо для дітей. У перший місяць осені  очікується підйом захворюваності з переважанням спалахів в організованих колективах (навчально-виховних закладах, школах, ВНЗ).  Загальне число захворілих може скласти понад 1 500 чоловік. Не виключені ускладнення у вигляді коревих енцефалітів та пневмоній. Єдиним засобом захисту при захворюваності на кір є вакцинація. Календар профілактичних щеплень включає в себе вакцинацію в один рік – перше щеплення і через п’ять років – наступне, яке закріплює захист від інфекції.

На сьогодні в Україні немає моновакцини проти кору. Використовується трикомпонентна – проти кору, паротиту та краснухи. Але вона дає достатній рівень захисту, – зазначає головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог обласного управління охорони здоров’я Марія Павельєва. Медики стверджують, що вакцина для профілактичних щеплень в області є. Вона надійшла централізовано і закуплена за бюджетні кошти. – Вакцина призначена для проведення планових щеплень вікових груп, передбачених на 2017 рік, – каже Марія Павельєва. – Щеплення можна отримати у лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання. Враховуючи недостатнє забезпечення імунобіологічними препаратами, у перелік тих, хто може отримати вакцинацію, включено такі категорії, як діти, старші двох років, які не були охоплені у зв’язку з різними обставинами. І діти, старші семи років. Більшість дітей не хворіють навіть при отриманні однієї дози, стверджують медики. Але є й інші приклади. Все залежить від індивідуальних особливостей дитини.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: