Світло в Тернополі почалось не від «лампочки Ілліча», а від кронпринца

Опубліковано:
7 Липня, 2017

Мало хто знає, що коли 130 років тому до Тернополя завітав  спадкоємець австро-угорського трону з нагоди відкриття першої етнографічної виставки, міські ліхтарі вперше засяяли електричним світлом. Сьогодні навіть важко уявити, що в недалекому минулому (в історичному вимірі цього часу) люди могли жити без електроенергії. Зізнаюсь чесно, думка про те, що світло в Тернополі почалось не від «лампочки Ілліча», а від кронпринца – надзвичайно тішить.

Кронпринц Рудольф Габсбург – людина, яка рухала цивілізаційний поступ в тодішній Австро-Угорській імперії, – розповів під час зустрічі із тернополянами в італійському дворику Бункермузу  доктор гуманітаристики, краєзнавець Сергій Ткачов. – Він вперше започаткував ілюстровану  енциклопедію Австро-Угорських земель, куди вперше потрапив наш Тернопіль: гравюра із зображенням панорами міста кінця 19-го століття. Цей чоловік був ініціатором проведення електрики у міста: Відень, Прага, Краків, Львів і Тернопіль. 130 років тому вперше у місті засяяло вуличне електричне світло. І це завдяки принцу Рудольфу, який просто насідав на місцеві органи влади. З нагоди підготовки до приїзду кронпринца був створений русинсько-український комітет. Як тільки принц ступив на нашу землю, все довкола засяяло електричним світлом, вулиця Залізнична і аж до Полковничих палат (сучасне приміщення «Креатор Буду»). Снідав поважний гість у ресторації (магазин «Єва», колишнє «Молоко»). Після чого процесія вирушила до старого парку, де розгорнулась етнографічна виставка.

Найдавніша електроопора, яка збереглася в Тернополі ще з післявоєнних часів і яка «просить» негайної капітальної реконструкції, знаходиться на вул. Івана Франка. Про історичну пам’ятку відтепер тернополянам нагадуватиме  таблиця, відкриття якої організували представники «Бункермузу» та ВАТ «Тернопільобленерго». Дивлячись на цю історичну «знахідку», розумієш, що час невпинний і невблаганний, через те відкладати на потім реконструкцію не варто, бо «потім» може й не бути.

Фото: Валентина Семеняк

 

Фото: Валентина Семеняк

 

Фото: Валентина Семеняк

 

Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”
17:05, 3 Травня, 2024

Лікар-хірург Роман Кохан: “Хірургія – це священне ремесло, що не терпить лінь та недбальство”

Блоги

ТОП новини тернопільщини: