Недільна мандрівка з Яблунова – до Будзанова: пішки 25 кілометрів

Опубліковано:
3 Липня, 2017

Окраса Яблунова – рештки історичного парку та будинок графів Дідушицьких. Парк у повному запустінні. Днями під час грози впав у ньому ще один ясен – віком у півтора століття. Меморіальна таблиця “У цьому будинку в квітні 1883 року побував видатний український письменник – демократ Іван Якович Франко”…

Не дивно, що на таблиці не згадано, у кого ж в гостях побував великий поет. Навіть енциклопедична тритомна «Тернопільщина. Історія міст і сіл» сором’язливо замовчує це, цілком в дусі радянської традиції побіжно згадуючи якусь «поміщицю Чарторийську».

І Франко, і Володислав Федорович, і Павло Скоропадський гостили тут у пані Флорентини, з дому – Дідушицької, у шлюбі (тричі) : Чорторийської, Вольневич, Ценської. 
У селі пані залишила по собі добру пам’ять: власним коштом спорудила греко-католицьку церкву, костел, школу, каскад штучних водойм – усе це збереглося до наших днів. В палаці Дідушицьких вже багато років працює дитячий фтизіатричний санаторій… 
На схилі років пані заповідала поховати себе не у фамільний каплиці Дідушицьких (кінця ХІХ століття, хоча «Історія міст і сіл» авторитетно твердить, що XVI-го), а на сільському цвинтарі, між людьми.

В епоху класових воєн могилу пані Флорентини було зруйнувано, але 1989 року вдячні односельці спромоглися відновити її.
Що ж до класових антагонізмів, то в головах багатьох наших істориків вони зберігаються, як видно, й донині.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: