Прочитані декілька публікацій у популярній, найтиражнішій у 80-ті роки минулого століття всеукраїнській газеті «Сільські вісті» кардинально змінили  долю і дальші життєві кроки Степана Деки з Козівки Тернопільського району. З освітянської ниви, де він викладав фізику в одній із шкіл, він  згодом професійно став займатися бджолярством. Навчився виготовляти і комплектувати вулики, годувати і доглядати невтомних божих комах-трудівниць цвіту фруктових садів, плантацій конюшини, люцерни, ріпаку та гречки. Допомогла наука та цінні  поради колег відомих пасічників Тернопільського району та області, з якими нині дружить й обмінюється усіма секретами ведення бджолярства.

Степан  Іванович сьогодні має до 150 бджолосімей з одного вулика качає десятки літрів цілющого меду весняного, ріпакового, липового, соняшникового.

Пан Степан уже п’ять років заступник голови обласної асоціації пасічників ім.Михайлевича, яку очолює залужений працівник сільського господарства України Юрій Розумний. Спілка активно залучає до співпраці молодих і досвідчених пасічників, організовує їх навчання, лекції відомих в Україні та за її межами пасічників, науковців, новаторів. Проводить виїзні семінари – практикуми на пасічних господарствах Тернопільщини та сусідніх областей  регіону. Виробники цілющих на здоров’я кристалів активно займаються благочинністю і до релігійних свят щоразу збирають  десятки кілограмів, передають бійцям української армії на Схід, дитячим будинкам, школам – інтернатам. Соціально незахищеним верствам.

Степан Дека, який пасікує вже з 1988 року, також долучається до добрих справ асоціації. А ще він дружить і постійно контактує  з відомими пасічниками Миколою Задорожним, Михайлом Башняком з Козівки, Миколою Полотнянко з Плотичі, тернополянином Михайлом Пирожаком, Любомиром Ногасем з Струсова, Василем Савкою, Василем Черваком з Бучача.

Степану Івановичу на чималій пасіці допомагає дружина Марія, молодша дочка Оксана. Успадкував нелегке скрупульозне, але благородне  ремесло зять Андрій, що разом з дружиною Євгенією, старшою дочкою Деків, мешкають у селі Росохуватець Підволочиського району.

-Ми з Степаном познайомилися у Тернополі,- розповідає його дружина Марія Василівна. – Він родом з с. Озеряни Бучацького району, закінчив фізико – математичний факультет Тернопільського державного педагогічного інституту. Працював учителем креслення, математики, був майстром на тернопільському комбінаті «Будіндустрія».

Додам, що Степан Іванович, який більше часу проводить на батьківщині – в Козівці, любить землю, природу. З ним дружать місцеві аграрії та фермери Іван Мричко, Василь Дідик, Володимир Крупніцький. Декова пасіка на колесах, вивозить її господар у час яблуневого цвітіння фруктового майже 40- ка гектарного промислового саду фермерів Івана та Надії Мричко, на ріпакові, гречані і соняшникові поля у Баворів, Скоморохи, Прошову, Смолянку, на лани  Підволочиського і Теребовлянського району.

Сільгоспвиробники завчасно попереджають його та  колег- пасічників про час та день хімічної обробки  посівів, саду.

Писав колись  відомий український поет Максим Рильський, що троянди і виноград – красиве й корисне. Саме такі істини і цінності поєднались в медовій долі педагога за фахом, а нині знаного на Тернопільщині бджоляра Степана Деки.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: