Сільський підприємець Петро Васько: «Ми з дружиною Наталією не боїмося труднощів»

Опубліковано:
25 Червня, 2017

«Ми з дружиною Наталією не боїмося труднощів. Обоє родом із села Остап’є, Підволочиського району», – так розпочалася наша розмова із сільським підприємцем Петром Васько. І дітей, студентів Віталія та Камілу з дитинства привчили працювати на землі, шанувати хліб, сім’ю, родину, земляків, рідне село.  Крім своїх паїв, орендуємо земельку в 42 пайовиків. Як для Остап’є середній розмір земельної частки 1,6 га невеликий. Але ґрунти  родючі, сприятливі і для зернових, технічних, овочевих культур, розведення тваринництва. Землю як людей не обманеш, вчасно оремо, сіємо , дотримуючись сучасних технологій здійснюємо усі агрозаходи. Технологічний процес від зернини до хлібини скрупульозний, трудний, опустиш час недобереш урожаю.

– Петре Зіновійовичу, які основні культури переважають у структурі сівозміни, крім вирощування хліба ще чим займаєтесь?

– На 70 гектарах, яких ми обробляємо особливо не розженешся. Механізатор Павло Депутат сіє озиму пшеницю, ячмінь, цукрові буряки, гречку. Щороку засіваємо, так звані « борщеві» гектари: моркву, капусту, столовий буряк,помідори. Від овочів великих прибутків не дочекаєшся. І й досі не можу продати червоних буряків. Багато ручної праці, насіння, засоби захисту рослин подорожчали, обмаль малогабаритної техніки, але втягнувся в ту шлею й тому польовий арсенал культур не хочу змінювати, з сівозміною значно легше і простіше.

– Але бачу вистачає землі, і на гарний молодий фруктовий сад і вулики, і на квітники  біля ошатної сучасної оселі.

– Все це від рук працьовитих. Гектар саду разом з дітьми, допомагали також родичі, сусіди.  Крім яблунь там ростуть черешні, сливи, груші, абрикоси, вишні, плодоягідні кущі, малина… і навіть персики. Там я розмістив і 70 бджолосімей в типових вуликах, якраз зараз  із сот збираємо квітниковий і вже липовий мед. Медовий ужинок скромний, весна була холодною, комаха не літала, але все – таки льотки заповнила смачною янтарною цілющою рідиною.

– Але розраховуєтесь з пайовиками вчасно і відповідно до підписах договорів.?

– Так, і в повній мірі. За оренду паю ПП «Васько» видає тонну двісті кілограм зерна, три мішки цукру, 5 кг гречки. 10 кг борошна, тюки соломи, допомагаємо з транспортними  проблемами та з оранкою, збирання сільгоспкультур на городах селян. Працюємо чесно, прозоро,як велить хліборобський обов’язок.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: