До Героя України Петра Газда – на поле, і в сад, і по науку (Фото)

Опубліковано:
22 Червня, 2017

На 11 Всеукраїнський День поля і саду до ТзОВ « Бучачагрохлібпром» з’їхалося найчисленніша делегація з усіх областей України, Польші, Чехії, Словаччини та Італії, Голландії .Всього понад 800 науковців, відомих селекціонерів науково – дослідних інститутів Києва, Одеси. Миронівки, провідні аграрії, керівники фермерських господарств, голови садівничих товариств, головні агрономи, агрохіміки, харчовики і переробними, представники понад 50 компаній та фірм, партнерів вітчизняних хліборобів. За традицією керівникам голові обласної ради Віктору Овчарука та заступнику голови облдержадміністрації Ігорю Вонсу вручили запашний коровай на вишитому рушнику, благословили урочисту подію місцеві священики. З привітальним словом до присутніх звернулися голова наглядової спостережної ради ТзОВ «Бучачагрохлібпром», керівник ФГ «Газд», Герой України, заслужений працівник сільського господарства України Петро Газд, керівники Тернопільщини, району, відповідальні працівники Мінагрополітики, відомі ректори сільськогосподарських вузів держави та науковці.

Відоме не лише на Тернопільщині . але в Україні багатогалузеве агропідприємство сьогодні обробляє понад 25тисчяч гектарів землі, утримує понад 9,5 тисяч голів великої рогатої худоби, серед них найбільшу в області молочну череду, будує та реконструює тваринницькі комплекси і ферми, Спорудили і успішно експлуатують один із найбільших насіннєвих заводів на Західній Україні датської фірми «Кімбрія». Колектив спеціалістів очолює досвідчений керівник, агроном Михайло Євусяк. Тут надають послуги з очищення, калібрування, та протруєння насіння. Відомий бренд «Насіння з Бучача – гарантія вашого урожаю» став повсякденним у праці виробничників.

Читайте також

На Тернопільщині завдяки співпраці митників з шляховиками роблять дорогу
Головний аграрій краю подав у відставку?
Аграрна Тернопільщина: місцевий кооператив – серед лідерів України

Учасники Дня поля і саду оглянули дослідні ділянки сортів та гібридів озимої пшениці, ячменю, ріпаку, ярих культур- пшениці, гороху, ячменю, сої, цукрових буряків, кукурудзи і соняшнику.

Довелося спілкуватися з автором сорту озимої пшениці» Господиня миронівська», кандидатом сільськогосподарських наук, старшим науковим співробітником Галиною Вологодіною. Яка вдруге відвідує бучацьку землю. Науковець високої думки про хліборобський хист місцевих трудівників, професійність агрономічної служби, про високу культуру землеробства відомого агропідприємства. В рамках Дня поля і саду в Бучачі було відкрито сучасний потужний зерновий комплекс європейського типу, який за годину осушує понад 120 тонн пшениці, тут є і надійна транспортна розв’язка, заасфальтована і впорядкована чимала територія . та навчені спеціалісти керувати механізмами нового типу.

ФГ «Газд» створене в 2011 році і спеціалізується на вирощуванні фруктів, ягід та садивного матеріалу. Моїм гідом став молодий, але перспективний садівник Тарас Мельник, колишній випускник Уманського національного університету садівництва.

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

Наше господарство орієнтоване на застосування та вдосконалення новітніх технологій у садівництві Європи та світу,- каже пан Тарас. Крім того, ми тісно співпрацюємо з провідними науково – навчальними закладами України: Уманський національний університет садівництва, Подільський державний аграрно- технічний університет, Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого, а також передовими європейськими лабораторіями. Зокрема тісними партнерами є лабораторія in vitro, голландського розсадниковода Luciano Schrama.

Відхилення від європейської технології лише в тому.що сад обприскується засобами захисту у кілька разів менше, ніж у Голландії, Польщі, що пов’язано з більш сприятливими погоднім умовами. Загалом наші грунтово-кліматичні умови дають змогу вирощувати набагато якіснішу продукцію, ніж пропонують деякі країни Європи. Елементами технології є крапельне зрошення, та утримання саду на шпалері, використання карликових підщеп, нових продуктивних сортів».

Дізнався , що у фермерському господарстві закладений малинник, а також розсадник площею понад 30 гектарів. Запланували виробництво до 1 мільйона саджанців щороку. Широко пропагують і допомагають у створенні сільгоспкооперативів з вирощування фруктів та ягід у кожному населеному пункті, де орендують землю. Зокрема у селі Підзамочок уже навесні наступного року, щоб забезпечити місцевих постійною роботою планують закласти 100 гектарів малини, 100 гектарів смородини та інших ягід. І І це лише добрі початки зайнятості сільського населення Бучацького району.

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: