Як освітяни Вінниччини на Тернопільщині досвід ОТГ переймали та на замки дивились (Відео, Фото)

Опубліковано:
21 Червня, 2017

Тернопільщина — лідер в Україні за кількістю об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Їх у нас аж 36. За півтора року мешканці краю відчули на власній шкірі, як кажуть, всі зміни, що несе з собою децентралізація: адміністративні, фінансові, кадрові. Тепер ось діляться досвідом.

Нещодавно приймали делегацію профспілково-управлінського активу освітян Вінниччини. Зустріч відбулась в рамках обміну досвідом з питань забезпечення ефективної співпраці  виборних профспілкових органів та управлінських структур освітньої галузі Тернопільської області в умовах запровадження адміністративно-територіальної реформи. Серед них – голови обласної та районних організацій Профспілки працівників освіти і науки України, керівники відділів освіти вже створених ОТГ,  відділів освіти районів, на територіях яких лише планується створювати громади.

14 червня гості з Вінниччини розпочали знайомитись зі змінами на Підволочищині. Найперше, оглянули нещодавно добудовану школу в Скориках: індивідуальне опалення, стадіон, майстерні, світлі сучасні класи, просторі коридори. Голова Скориковської селищної ради Зіновій Потіха зауважив, що така школа в селі – заслуга очільника ТОВ “Україна” Олега Крижовачука. Завдяки його меценатству Скориківська ОТГ зекономлені державні кошти зможе спрямовувати на покращення доріг, освітлення сіл тощо.

Власним досвідом з упровадження реформи поділилась начальник відділу освіти Підволочиської селищної ради Світлана Мотика. Вона констатувала – освітянам вдалось доволі швидко налагодити роботу усіх шкіл та розпочати необхідні ремонти, заміну вікон  і т.п. Завдяки державній програмі «70% на 30%» були закуплені два шкільних автобуси, також у школах налагоджено безкоштовне харчування для молодших школярів, пільгових категорій дітей. Учні за підсумками навчального року, отримали фінансові винагороди за свої досягнення, влітку працюють шкільні табори, де на харчування закладено суму у 20 грн. на дитину в день.

Про проблеми реорганізації районних освітянських служб та закладів і шляхи їх вирішення присутнім розповіла голова ревізійної комісії Тернопільської обласної організації Профспілки, заступник головного бухгалтера відділу освіти Підволочиської селищної ради Олена Монартович.

 Набутим досвідом поділились також у Скалатський ОТГ, яка була створена найпершою на Тернопільщині. Тому усі законодавчі, юридичні питання вирішувались «на марші» – спільно зі становленням молодої громади.

В усіх  ОТГ зауважили – гостро стоїть питання створення опорних шкіл, утримання центрів позашкільної освіти. Їх намагаються вирішити з найменшими скороченнями педагогічних працівників та технічного персоналу. Керівники відділів освіти неодноразово підкреслили – консультації ТОКІППО, поради начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ольги Хоми та активна участь районних й обласної організацій Профспілки допомагали вирішити багато поточних питань. 

15 червня відбулась зустріч освітян з керівниками Тернопільської області.

Голова обласної ради Віктор Овчарук наголосив, що в умовах реформи децентралізації освіта займає одне з основних місць.  Адже саме освітня галузь надає чи не найбільше послуг, якими користуються жителі міст, сіл, селищ та об’єднаних територіальних громад.

 Заступник голови ТОДА Юрій Юрик зауважив, що Тернопільщина активно вивчає досвід Польщі, а у новостворених громадах фінансова децентралізація, процеси легалізації робочих місць починають послідовно наповнювати бюджети громад.

Протягом трьох днів гості не тільки працювали, а й познайомились з туристичними родзинками Тернопілля – Скалатський, Збаразький замки гостинно прийняли освітян. Відвідання Марійського духовного центру у селі Зарваниця та зустріч з учасниками літньої духовної школи «Йосип Сліпий – духовний борець за українську державність» – працівниками відділу освіти Теребовлянської РДА (начальник відділу – Йосип Кацан), директорами шкіл, які цей відділ обслуговує, головою районної організації Профспілки Дмитром Слободянюком відбулись на другий день візиту. Також у цей день освітяни Вінниччини зустрілись з керівництвом і активом Микулинецької ОТГ,   головами районних профорганізацій Тернопільщини.

Підсумки побаченого було підведено на нарадах керівників органів управління освітою та голів районних (міських) організацій профспілки 16 червня.

План перебування делегації вінничан на Тернопіллі було спільно розроблено і реалізовано Тернопільською й Вінницькою  обласними організаціями Профспілки працівників освіти і науки України на чолі з Людмилою Мокей та Сергієм Пугачовим.

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: