Збаразький замок – туристична перлина Тернопілля (Фото)

18.06.2017 12:13   Джерело: Терноград
Опубліковано : Новини Тернопілля

Тернопільщина багата на фортифікаційні споруди. Однією з таких є Збаразький замок, розміщений у місті Збараж на Замковій горі, що недалеко від центру міста, - пише Терноград.

Сам замок має давню та досить складну історію. Розпочинається вона з 1393 року. Тоді на Княжій горі (сьогодні село Старий Збараж) князь Дмитро-Корибут звів першу фортифікаційну споруду. На вигляд це був невеликий замок із кількома баштами (їх точна кількість достеменно не відома). На жаль, його значно зруйнували татари при нападі у 1474-му та знесли вщент у 1598 році.

Майже через тридцять років після руйнування першого Збаразького замку почалася розбудова нового. Тривало будівництво з 1626 по 1631 роки під керівництвом військового інженера Андреа дель Аква.

Читайте також

На Тернопільщині продають замок за 25 млн грн
Як в Кременці пройшло свято замку?

Будівлю розробив відомий на той час італійський архітектор Вінченцо Скамоцци. У деяких документах йдеться про фінансування зі сторони Христофора Збаразького, проте вчені й досі вагаються про правдивість вказаних фактів.

Варто зазначити, що проект будівництва Збаразького замку Скамоцци ще в 1615 році описав у трактаті “Про ідею універсальної архітектури” (інша назва “Ідея загальної архітектури”). Можливо саме через це його обрали головним архітектором при будівництві.

Робота Скамоцци – не єдина документальна згадка Збаразького замку тих часів. Так, загальний вигляд часів середини XVII століття ліг в основу гравюри Вільгельма Гондіуса. На ній зображено квадратну з форми споруду, зведену на пагорбі.

На той час замок мав (і має до сьогодні) укріплені стіни, товщина яких коливалася від 105 до 175 сантиметрів. Довкола укріплення оточували масивні рів (40 м) та вал (23 м).

Попри те, що замок вважався однією із найбільш надійних споруд, у 1675 році турецько-татарська армія під керівництвом Ібраґіма-Шишмана зуміла частково його зруйнувати. Це призвело до проведення кількох реконструкцій, що тривали до кінця XVIII століття.

У середині XIX під керівництвом генерала Бема на території замку та поблизу працював цукровий завод. Свою роботу він припинив разом із пожежею 1896 року.

Протягом 1920-1930-х років польські офіцери разом із будівельниками провели реконструкцію замку, створивши на його базі гімназію.

Наприкінці минулого століття – у 1984 році – на території Збаразького замку розмістили молодіжний культурно-спортивний комплекс. У 1994-му комплекс перемістили, а саму фортецю реорганізували під краєзнавчий музей. Того ж року замок зробили архітектурною пам’яткою Державного історико-архітектурного заповідника міста Збаража.

В січні 2005-го замок-заповідник отримав статус національного – Національний заповідник “Замки Тернопілля”.

На сьогодні Збаразький замок є одним з улюблених місць для туристів. Щороку сюди приїздить понад 100 тисяч людей з усією України і навіть з-за кордону.

Добратися до замку можна прямим автобусом з Тернополя. Вартість білета коливається в межах 25 гривень. Сама поїздка триває менше ніж 50 хвилин.

Христина СЛОТА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терноград  

Коментарі