Секрети тернопільських депутатів тепер відомі завдяки інструменту «Приховані інтереси»

Опубліковано:
16 Червня, 2017

Сьогодні, 16 червня відбулась презентація унікального інтерактивного інструменту «Приховані інтереси».Проект створено для виявлення конфлікту інтересів середдепутатів та посадовців місцевих органів влади та реалізовано за підтримки проекту “Прозорість тадоброчесність публічного сектору” Програми розвитку ООН в Україні.

– Приховані інтереси – це революційний інтерактивний інструмент, що дозволяє знаходити конфлікт інтересів. Він спрощує роботу під час розслідувань для журналістів та активістів і є абсолютно безкоштовним, – розповіла Галина Янченко, голова правління ГО “Антикорупційний штаб”.

“Приховані інтереси” – це база даних усіх фірм, пов’язаних з депутатами та топ-чиновникам, які можна з легкістю аналізувати через зручний пошук за ПІБ чиновника, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії. А функція“автоматичний аналізатор” протягом кількох секунд знайде збіг між базою даних та змістом завантаженого вами документу, наприклад, порядком денним, стенограмою засідання, тендерною документацією тощо. Наразі інструмент безкоштовний та доступний за посиланням – http://interes.shtab.net.

Місто Житомир стало третім, що додалось до бази Приховані інтереси. Надалі планується наповнення бази усіма містами України та створення Прихованих інтересів ВРУ.

– Ми заповнили базу протягом одного місяця, використовуючи реєстри ЄДР, декларацій та сайт міської ради. Ми проаналізували 48 фігурантів і на них зареєстровано 157 юридичних осіб, з яких 91 – це комерційні компанії. Одним з найбагатших виявився депутат Смакоуз, який має 10 бізнесів,- поділилась результатами роботи аналітик  ГО “Антикорупційний штаб” Ольга Рибак.

Функціонал інструменту дозволяє завантажити документ будь-якого машинозчитувального формату і за декілька секунд отримати повний перелік фірм, фондів та організацій, які афілійовані з депутатом чи його родичами. Достатньо завантажити ваш документ на сайт і за 3 секунди ви отримаєте повний аналіз. 

– ​Якщо депутат голосує за своє рішення і виникає конфлікт інтересів, це є адміністративне правопорушення. Далі це можна в судовому порядку оскаржувати законність цього рішення, навіть до його скасування, – зазначив про потенціал інструменту Сергій Миткалик, керівник проекту “Приховані інтереси” та юрист ГО “Антикорупційний штаб”.

Простий інтерфейс та зручність сайту дозволяють навіть новачку з легкістю провести антикорупційне розслідування діяльності місцевого чиновника, перевірити його та пов’язані з ним компанії на предмет доброчесності, а у випадках порушення чи будь-яких підозр щодо прозорості діяльності політика, звернутися до Антикорупційного штабу за відповідною експертизою.

У випадку додаткових коментарів та уточнень звертайтесь до Марії Крючок, менеджер з комунікацій ГО “Антикорупційний штаб”: m.kriuchok@gmail.com+380503584419

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: