Аграрна Тернопільщина: Молода галузь – садівництво

Опубліковано:
14 Червня, 2017

На четвертий національний День саду до Настасова Тернопільського району з’їхалися до 400 його учасників з усіх областей України і навіть Донецької. Садівництво як молода галузь усієї аграрної політики, на нинішньому етапі розвитку і утвердження незалежності України набирає обертів. Зокрема, нові технології, крапельне зрошення, системи і періодичності хімізації дерев та плодоягідних кущів, сортооновлення. Розширення земельних масивів під фруктові дерева, малини, смородини і порічки, полуниць, горіхових плантацій, фундуку тощо. Підвищений інтерес до садової справи мають наші земляки, аматори – любителі. Зачинателями вирощування фруктів , ягід стали фермери краю, сільські підприємці. Вже у 2010- 2013 році цю добру справу підхопили крупні агрокомпанії, сільгосптовариства тощо, натхненником ідеї і новизни садів став колишній губернатор Валентин Хоптян.

На Тернопільщині найбільший сад понад 760 гектарів за новими технологіями, популярними вітчизняними та зарубіжними сортами, залученням необхідної імпортної малогабаритної техніки, нових фруктосховищ, та технологічних ліній розфасування вітамінної продукції її первинної переробки має ФГ «Газд» с. Трибухівці Бучацького району. Всі процеси від вирощування саджанців до їх плодоношення там контролює група молодих садівників випускників Уманського національного аграрного університету під керівництвом здібного і перспективного головного садівника Тараса Мельника, який також у свій час закінчив цей виш. Вже той рік плодоносили. А навесні цвіли яблуневі сади в ТОВ «Україна» Підволочиського району. ПП «Аркадія» Гусятинського, на багатогектарних земельних масивах у Чортківському, Тернопільському, Збаразькому і Шумського району. Ягідники і малинники утвердили себе в кооперативах та у селян – одноосібників с. Кімнатки, Будки, Лосятин, Лідитів. Почаїв Кременецького, Заліщицького району. Черешня і вишня, якої у цьому році буде обмаль через травневі морози як інших кісточкових у Монастирському, Борщівському, Бучацькому Чортківському районах.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Над Дністром зацвітуть персикові сади
Аграрна Тернопільщина: Самородок із Дворіччя (Фото)

Гості 4 національного Дня саду на теоретичній частині, яку як і самий захід, відкрили генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський, голова громадської спілки Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун розповіли про ті питання що цікавили. Обміном думок, напрацьованим у царині садівництва, застосуванням нових сортів та гібридів фруктових дерев, плодоягідних культур. системою обробітку проти шкідників і хвороб, нові ринки збуту поділилися садівники, науковці, практики, менеджери із Закарпаття. Вінниччини, Хмельниччини. Львівщини, Донецької. Тернопільської, Києва, Львова. Одеси та інших областей і міст України. Нам практичній частині присутні оглянули 14-гектарний яблуневий сад. із своїми рекомендаціями щодо його закладання та вирощування поділився садівник корпорації Руслан Кремпович, ознайомилися з роботою малогабаритної техніки. садового обладнання та інвентарю.

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

 

null

 Фото: Ярослав Бачинський.

Короткі бліц-інтерв’ю:

Ігор Околович, керівник ПП «Водава» с. Ладичин Теребовлянського району.

Молодий 36-гектарний яблуневий сад заклали шість років тому, не скажу, що на дуже сприятливих землях, але задоволені і ті, що працюють в саду, а їх п’ятеро, а в сезон буває і десять разів більше. Наші садівники – професіонали своєї справи Роман Семчишин, Олександр Браткович не лише знають кожне деревце, але вміють з ними говорити. Яблука смачні, великі й соковиті їх залюбки купляємо торгівельне мережа області, але жителі місцевих сіл й навіть Тернополя. Сад – це радість і щедрий дарунок прийдешньому поколінню.

Анатолій Битий, заслужений працівник сільського господарства України, директор ТДВ «Городоцький» м. Городок Хмельницької області.

Якщо Тернопільщина у середині 2000-х років взяла лише старт у молодій галузі і на її теренах до 5тисяч га садів різної форми власності, то наш край над Збручем і Смотричем споконвіків славиться щедрими садами. Червоною стиглістю черешень і вишень, яблук, жовтизною персиків. Абрикос і айви неперевершеним смаком полуниць, малини,смородини агрусу й порічки. Сорок один рік працюю у садівництві. Практично знаю майже усі сади колишнього Союзу, а Буковини, Вінниччини,Хмельниччини особливо. Я із роду садівничих, мій тато очолював радгосп « Ангелівський» Тернопільського району заклав там великий сад. малинник. Ягідник разом із місцевим сподвижником Миколою Яциковським. Фруктами тоді забезпечували усі регіони України, особливо промислові на Сході міста – мільйонники Харків, Київ, Донецьк. Зараз доглядаємо 250 гектарів саду на постійній роботі працює 150 чоловік. Навіть у часи розвалу колишнього Союзу сад не дам нам пропасти і людей зберегли. і зарплату усі вчасно мали.

Був я в складі української делегації аграрників – садівників в Ізраїлі, в пустелі в оазисних місцях вони збирають 160 тонн яблук з гектара, а ми на родючих землях ледве витягуємо до 45-60 тонн вітамінної продукції. Треба вчитися застосувати усе найпрогресивніше, технології, роботи сортооновлення, треба експериментувати і не боятися цього Сад- це не лише казна, але віддушина, людина помирає, а дерево нею посаджене росте на радість і на здоров’я людям. Плекаймо сади ніжно й трепетно.

Петро Васько, засновник ПП «Васько» с. Остап’є, Підволочиського району.

Орендую у свої земляків 70 гектарів землі. За пай справно і вчасно оплачую 1,2 тонни зерна,3 мішки цукру, гречані крупи, борошно, тюки соломи їх отримують 42 моїх земляків. Крім дружини Наталії, сина Віталія і дочки Каміли. Що допомагають у приватній господарці постійно працює до 5 чоловік механізаторами, комбайнерами, різноробочими. Сію озиму пшеницю. ярий ячмінь, гречку. цукрові буряки,, повний набір овочів. Маю 70 бджолосімей карпатської і місцевої породи, один гектар саду. Там ростуть яблуні, черешні, груші, сливи. Садівник я звісно молодий. Корисна ця наука у Настасові й збагатися, і дещо занотував на майбутнє, перспективу.

Олександр Самсоненко, директор ТОВ «Агро-Рось».

Треба не цуратися і вчити садівничій справі й молодого й старшого фермера чи керівника сільгосппідприємства. Науку на плечах не носити. Було на що подивитися є значна новизна у сучасній малогабаритній техніці, нові напрацювання у теорії, нові засоби захисту дерев і кущів, методика і раціональний підхід до справи. Дякую організаторам і господарю Івану Чайківському.

Микола Мричко, молодий садівник с. Баворів Тернопільського району.

Мої батьки фермери Іван та Надія Мрички у свій час посадили 38 гектарів яблуневого саду,який уже плодоносить В саду завжди є робота, треба скрупульозно підходити до кожного деревця і саджанця. Можливо дехто думає, що тут заробляють мішками гроші, розчарую, садівництво потребує великих фінансових затрат. людських небайдужих рук і любові. Так будуємо самотужки фруктосховища, запасаємо тару, проводимо санітарну обрізку, міжряддя тощо. Сад – велике мірило і покликання душі і серця.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: