Ігор Ґерета - 15 років тому відійшов у вічність...

04.06.2017 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Завітала днями в музей Леся Курбаса, що у Старому Скалаті. Музею виконується 30 років, Лесю Курбасу у 2017 році відзначили 130 років з дня народження, а людині, яка своїм інтелектом, харизмою спромоглась добитись на рівні ЮНЕСКО створення цього музею 5 червня відзначатимуть чергові п'ятнадцяті роковини.

Ігор Ґерета людина-велет, як його називають тернополяни, своє бачення України, як держави, яка має берегти свої традиції, пам'ять про своїх видатних синів і доньок, яка має турбуватися про національне виховання талановитої молоді - втілював протягом свого життя, всі свої сили цей чоловік віддав реалізації цих ідей. Його трудами створено ряд музеїв, які варто було б запланувати відвідати кожному українцю. Всі вони присвячені людям, які прожили яскраве творче, наукове життя. Працюючи на посаді наукового працівника Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ігор Ґерета став засновником і автором експозицій: музею-садиби Соломії Крушельницької у селі Біла Тернопільського району, картинної галереї Тернопільського обласного краєзнавчого музею, музею обласного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка (нині академічний драматичний театр), який, на жаль, було знищено, музею-садиби Леся Курбаса в Старому Скалаті Підволочиського району, історико-меморіального музею політв’язнів, мистецького музею приватних збірок (сучасного українського мистецтва) на вулиці Медовій у Тернополі, музею-садиби Патріарха Йосипа Сліпого в с. Заздрість Теребовлянського району. Він став також співавтором експозиції етнографічно-меморіального музею Володимира Гнатюка у с. Велеснів Монастириського району. 

З минулого року у Тернополі діє читальня та музей-криївка Ігоря Ґерети, відкриття відбулось 5 червня 2016 року. Завдяки його соратнику Павлу Костіву була збережена бібліотека митця 10 000 примірників книг, журналів, з якими  все життя працював археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач, громадсько-політичний діяч Ігор Петрович Ґерета. 

Вулицями Тернополя іде Ігор Ґерета, кожен може побачити його величний силует на вулиці Валова. Символічно, що у музей Леся Курбаса завітали школярі зі школи, яка носить ім'я Ґерети - життя продовжується, ідеї втілені і дають свої плоди. Діти з Тернопільської обласної комунальної експериментальної школи мистецтв вже давно довели, що вони не експеримент, а вже доведений факт - навчання, поєднане з творчісттю, українські традиції, які плекаються в стінах школи дають стійкий позитивний результат - з цих творчих учнів виростають творчі люди, українці, які і є та сама незалежність, що зберігає і примножує національні скарби та передає наступним поколінням. 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 

Фото: Олена Мудра

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі