Ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН, Указом Президента України від 30.04.2003 № 374/2003 «Про Міжнародний день миротворців» установлено, що Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй відзначається в Україні щороку 29 травня.

Даним Указом втратив чинність Указ Президента України від 15.06.2002 № 555 «Про День миротворця», який відзначався щороку 3 липня.

У 1948 році Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру.

Діяльність України у миротворчих операціях почалась з 3 липня 1992 року. Тоді на письмове звернення Генерального секретаря ООН до Уряду України з проханням надіслати батальйон Збройних Сил України до Боснії і Герцеговини для участі в миротворчій операції ООН Верховна Рада України прийняла позитивне рішення. Терміново був сформований перший український батальйон чисельністю 420 військових і відправлений на територію колишньої Югославії.

У лютому 1994 р. Україна задекларувала свою готовність брати участь у системі резервних угод ООН – механізм, згідно з яким певні військові підрозділи країн, що зараховані до Системи резервних угод, перебувають у готовності на своїй території і за запитом Секретаріату ООН та після ухвалення відповідного рішення, згідно з чинним у країні законодавством, надсилаються до тієї чи іншої місії ООН. Після чого Україну зарахували до складу країн-учасниць зазначеного механізму.

З прийняттям 23 квітня 1999 року Верховною Радою України Закону України «Про участь України в міжнародних миротворчих операціях» спростився механізм з’ясування питань стосовно участі українського військового контингенту в миротворчих місіях під егідою ООН. Так, рішення про направлення миротворчого контингенту чи персоналу для участі України у міжнародній миротворчій операції, а також з питань надання матеріально-технічних ресурсів та послуг приймає Президент України з одночасним поданням до Верховної Ради України законопроекту про схвалення рішення щодо направлення миротворчого контингенту.

Україна увійшла в двадцятку активних держав-миротворців. У рамках співробітництва з НАТО та ООН українські миротворці побували в Косово, Лівані, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Іраку та інших гарячих точках.

Сьогодні миротворчі операції Організації Об’єднаних Націй набувають все більш складного і багатопланового характеру, і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Військовослужбовці та їх цивільні колеги беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини та здійснюють розмінування.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: