У Тернополі відкрили меморіальну дошку поету-політв’язню Степану Сапеляку (Фото)

Опубліковано:
23 Травня, 2017

Ще до минулого недільного ранку багато тернополян не знали про те, що у відомого українського поета правозахисника, політв’язня, нашого земляка, почесного громадянина Тернополя є меморіальна дошка аж у Харкові (де йому було дозволено жити після десятирічного ув’язнення), а у нашому місті – немає. Виправити цю несправедливу ситуацію вирішив тернопільський письменник і давній товариш (світлої пам’яті) Степана – Богдан Мельничук. Разом з колегою по перу Зіновієм Кіпибідою (автор пам’ятної таблиці) взялись до роботи. До речі, письменник і художник п. Зіновій так само власноручно зробив і закріпив меморіальну дошку два роки тому на рідній Росохацькій школі Сапеляка у Чортківському районі.
Відкриття меморіальної дошки Степану Сапеляку у Тернополі відбулося в день пам’яті жертв політичних репресій біля пам’ятного знаку на приміщенні обласного музею політв’язнів. Священики відслужили панахиду за невинно загиблими. Серед тих, хто виступав була й старенька мати поета Ганна Сапеляк з Росохача. Гірким був її спомин. Адже цій жінці у свій час довелось мало не щодня впродовж восьми місяців оббивати пороги цієї в’язниці, поки її сина тримали в ізоляторі. А потім була Колима.

«Ти коню мій. О, коню, кароокий,
Неси мене, додомоньку неси…
Хай прийде день. За житнім тим узвишшям
Твоїх подивлю, земле, дітлахів.
Поклич мене, Росохаче, поклич ще,
Ліщинонько, травиченько, птахи…».

І написане поетом справдилося, тільки, можливо, не так, як про це мріяв Степан. Він повернувся до рідного краю у своїх віршах та людській пам’яті.

Вшанувати невинно загиблих прийшли представники обласної та міської влади, військовослужбовці окремої 44 бригади, Національної гвардії, колишні політв’язні, родичі Героїв Небесної Сотні, тернополяни, росохацька делегація. Рясний дощ під час загальної молитви та виступу матері був символічною ознакою: самі Небеса окропили пам’ять тих, хто віддав життя за рідну Батьківщину.

До слова. Степан Сапеляк був членом Української Гельсінської спілки та міжнародного ПЕН-клубу, один із фундаторів Асоціації незалежної творчої інтелігенції, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, літературно-мистецької премії імені В. Свідзинського, літературної – братів Лепких.

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: