У Тернопільській гімназії імені Івана Франка стартували «Павуляківські читання»

Опубліковано:
22 Травня, 2017

Схоже на те, що в талановитого поета європейського масштабу (світлої пам’яті) Ярослава Павуляка, який не любив слави і не дуже переймався друкуванням власних книг, з’явився земний янгол-охоронець його творчості в особі доктора мистецтвознавця, професора Олега Смоляка. Він ретельно досліджує творчість поета-земляка, який 17 років провів на чужині. Знає напам’ять багато його віршів, дуже часто декламує студентам, під час мистецьких подій. Минулого року впорядкував невеличку збірку «Ярослав Павуляк. Все про тебе». До неї увійшли вибрані поетичні твори видатного українського письменника – дисидента, великого патріота й будівничого української незалежної держави. Ці вірші просто знахідка для сучасної молоді, адже в них – почуття закоханого юнака, відданість великій і малій Батьківщині. А ще інший солідний рукопис чекає на мецената.

Нещодавно з ініціативи Олега Смоляка у Тернопільській Українській гімназії імені Івана Франка відбулись «Павуляківські поетичні читання». Завдяки вчительці української мови та літератури Галині Слюзар, яка підготувала старшокласників до цієї важливої події, присутні мали можливість переглянути документально-сповідальний відеоряд з життя поета та насолоджуватись інтелектуальною поезією у виконанні школярів. Останні дуже вразили. Юні читці пропускали кожний рядок через серце, натхненно підносили мовлене слово на сакральний вівтар одухотвореності.

Читайте також

«Година пам’яті» із поетом Євгеном Безкоровайним (Фото)

– Я впевнений, що ці поетичні читання відбуватимуться щороку у першій половині травня, – міркує професор Олег Смоляк, – і вони сприятимуть духовному піднесенню молоді.

– Кожний народ, кожна нація мають свою основу, свою «підошву» (назва поеми Я. Павуляка – авт.). І дуже важливо,  – каже Галина Слюзар, – вміти усвідомлювати оту важливість тієї «підошви». Цілий світ поставав у місткій метафорі Ярослава. Нещадна доля ганяла чоловіка від Настасова по світах, але він залишався собою – Ярославом Павуляком. Дороги, які він талановито опоетизував у своїх творах, знову привели до рідного Настасова, де він народився. Його перший вірш «Збирайся в дорогу» був опублікований у Теребовлянській газеті «Трудова слава» у 1965 році. Вже тоді у ньому звучав оптимізм, активна життєва позиція. І це у 18 років!  

Вірші цього неординарного поета випередили час. Здається, що його читачі насправді нещодавно тільки народились. Тим часом у Настасові, рідному селі Павуляка, торік започатковано народження просвітницького центру «Відродження» ім. Я. Павуляка. На все свій час.

null

 Фото: Валентина Семеняк

 

 

null

 Фото: Валентина Семеняк

 

null

 

null

 Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: