День Європи – свято, що відзначається в країнах Європейського Союзу 9 травня, а в Україні з 2003 року в третю суботу травня відповідно до Указу Президента від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи».

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військово-промислового комплексу) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Читайте також

Тернополяни тепер знатимуть, що таке Європа (Фото, відео)

Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи; публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів; широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія; культурно-розважальні програми та спортивні змагання тощо.

У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи (цей день святкують також у країнах-кандидатах – Македонії, Туреччині).

На державному рівні свято було встановлене тоді, коли Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри приєднатися до ЄС.

Після Революції Гідності, Європейський стратегічний курс, задекларований державними діячами на папері, став цивілізаційним вибором всього українського народу. Першим кроком до цієї європейської мрії українців стало підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом 27.06.2014.

6 квітня 2017 року Європейський парламент більшістю голосів ухвалив історичне рішення про надання безвізового режиму для громадян України, 11 травня – рішення про надання безвізового режиму було ухвалено Радою міністрів сільського господарства та рибальства (зазвичай таке рішення ухвалюється Радою міністрів закордонних справ, однак у разі одностайності країн-членів та для прискорення процесу рішення може ухвалюватись непрофільною Радою міністрів), 17 травня – в Європарламенті відбулася урочиста церемонія підписання законодавчого акту, яким запроваджується безвізовий режим для громадян України (цей акт набере чинності 11 червня 2017 року).

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: