Активісти УГП організували рейд селами Монастирищини: люди категорично проти ГЕС (Фото)

Опубліковано:
19 Травня, 2017

У придністровських населених пунктах Монастириського району, де рідко бувають громадські активісти та політики, делегація Української Галицької Партії провела рейд та роздала спеціальний випуск газети «Наша Галичина», який присвячений темі ГЕС. Олег Вітвіцький, який очолює обласну організацію партії на Тернопільщині, каже, що на зустрічах з людьми збирались розказувати про непоправну шкоду, якої може завдати будівництво ГЕС, але замість того, краян не треба було ні в чому переконувати, вони категорично проти гідроелектростанцій на Дністрі, – пише Доба.

Активісти УГП» потрапили в середовище однодумців

— Ми вибрали Монастириський район, бо туди якраз мало доїжджають. Там багато населених пунктів, села Вістря та Стигла, багато сіл, які попадають під затоплення, або відчуватимуть наслідки, бо буде змінена інфраструктура. Ми вирішили зробити такий пропагативний рейд, адже важливо знати, що люди думають на місцях. Спілкувались з мешканцями сіл біля шкіл, магазинів, на центральних площах, а також біля садиб, що розташовані безпосередньо поблизу річки, — розповідає Олег Вітвіцький. — Ми потрапили в середовище однодумців. Люди казали, добре, що ми приїхали, бо на початку ще хтось навідувався, а зараз вже якось все повисло в повітрі. 

Нагадаємо, згідно з Програмою розвитку гідроенергетики України на Дністрі заплановано звести каскад ГЕС. Міністерство називає плюси будівництва ГЕС, але там немає жодного слова про гіркі наслідки, які чекають на Дністровський каньйон: затоплення сіл, знищення будинків, цвинтарів, культурної спадщини, непоправна шкода флорі та фауні, зміна природного мікроклімату та багато іншого.

Юрист Тернопільської обласної організації Української Галицької Партії Андрій Богун каже, що будівництво ГЕС порушує ряд законів України: «Про природно-заповідний фонд», «Про Червону книгу», «Про тваринний світ».

Кому вигідне будівництво ГЕС

Активісти остерігаються, що питання ГЕС насправді цікаве лише українським олігархам, бо поки питання вивчатимуть і розроблятимуть документацію, для нечистих на руку лобістів ГЕС це може бути можливістю відмити мільйони гривень.  

— Навіщо зараз виділяти мільйони гривень на якісь обговорення цього питання, на проектну документацію, якщо люди й так будуть проти ГЕС. Значно ефективніше кошти, про які йде мова, вкладати у вітрові електростанції, сонячні. В каньйоні завжди вітри, поставити на горі вітряки, які нікому не заважають, буде значно ефективніше і без жодної шкоди, — говорить перший заступник голови політради УГП Ігор Велиган.

Питання будівництва ГЕСів за часів Союзу просувались значно легше, але тоді не були розвинуті технології, які дозволяють ефективніше отримувати енергію, а люди, часто від безвиході, погоджувались покинути власні домівки, коли їм замість маленьких сільських будинків у зоні затоплення пропонували чималу компенсацію та нові цегляні будинки.

— Ті часи минули, люди зараз свідомі. Вони категорично проти ГЕС і не погодяться за гроші покинути рідні домівки, могили рідних та дорогі серцю місця. Лобісти будівництва ГЕС не мають жодних шансів, а наша нещодавня поїздка в Монастириський район, ще одне тому підтвердження, — роблять висновок партійці з УГП.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: