Село Васильківці на Тернопіллі називають столицею картоплярства України

Другий хліб родини Ковалів

17.05.2017 18:20   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

З давен здавен в Васильківцях вирощували і шанували бульбу як хліб насущний. Майже у  кожного жителя на присадибній ділянці картопляні плантації займають до 80 відсотків усього  земельного наділу. У польовому арсеналі культур відомого на Україні фермера, заслуженого працівника сільського господарства України, орденоносця Володимира Коваля картопля була і є і буде головною культурою усієї рослинницької галузі.

У цьому році  посадили лише 230 гектарів бульб сортів німецької та голландської селекції, серед них «Бела Роса», «Рів’єра», «Арізона», «Корлена», «Сатурн» гребеневим способом, правда їх механізатори Сергій Ємець, Ігор Безкоровайний, Петро Голич нарізали з осені, чітко дотримуючись технології.

Нині земельний масив орендований Володимиром Ковалем і його синами Олегом та Ігорем, сягає п’ять тисяч гектарів родючого грунту у Васильківцях, Гадинківцях, Чабарівці, Увислі, Крогульці, Личківцях, а це понад  дві з половиною тисячі пайовиків.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Самородок із Дворіччя (Фото)

- Пригадую, розпочинали вирощувати картоплю на семигектарній площі в  перші роки фермерства, а сьогодні  «другий хліб» займає від 250 до 400 га. майже в усіх селах, де обробляємо поля, - каже Володимир Михайлович. Останнім часом зменшили й посівні площі. Немає чіткої і налагодженої реалізації у зв’язку з війною на Сході держави .Якщо раніше  практикували 15-17 сортів картоплі німецької, голландської, білоруської та української селекції, то нині лише до десятка, але які  притаманні для нашої  зони ризкованого землеробства Лісостепу України. Багато  насіннєвої картоплі продаємо агропідприємствах, фермерських господарствам не лише Тернопільщини, але сусідніх областей, останні роки наш насіннєвий матеріал за не високими цінами купують селяни - одноосібники, практично з усіх областей України.

Для зберігання вирощеного побудували сучасне за європейськими технологіями картоплесховище на вісім тисяч тонн продукції. Там встановили найновіше обладнання і допоміжні механізми. Відкрили великий логістичний центр у Личківцях. Основну  і спеціальну техніку тільки для процесу вирощування і зберегінання картоплі забезпечує фірма «Гріме». Це саджалки, копачки, фрези, сортувальні машини, автокари та необхідні комплекти запасних частин.

ФГ «Коваль» було одним  з перших не лише в області. але й у Західній Україні, що  змонтувало цех з виробництва біоетанолу.

Сьогодні науково - виробниче об єднання «Коваль» і «Ковалівське нове» на його базі і полях, дослідних ділянках, токових господарствах часто проводяться всеукраїнські, регіональні і  обласні наради, науково - практичні конференції, ділові зустрічі. Зустрічі – спогади  з місцевими фермерами Петром Крисаком, Володимиром Кіялляром. Богданом Чернецьким, Михайлом Коломійцем. В родинну справу вкладено багато невтомної і сумлінної праці, коштів, здоров’я. Люди з навколишніх сіл мають постійну роботу, гідну оплату, повний юридичний пакет захисту, а головне радість і достаток у кожному домі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі