Одеський припортовий завод програв суд олігарху з Тернопільщини

17.05.2017 00:36   Джерело: hromadske
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Апеляційний суд підтвердив рішення Южненського міського суду про задоволення клопотання компанії Ostchem Дмитра Фірташа про можливості реалізувати на території України рішення Стокгольмського арбітражу про стягнення з Одеського припортового заводу $193 млн боргу, за винятком пені і штрафів.

Про це повідомив в. о. голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко, передає «Інтерфакс-Україна».

«Учора апеляційний суд відхилив всі наші апеляції та клопотання... Відкритий потенційний шлях до банкрутства ОПЗ», — заявив він на засіданні Кабінету міністрів.

Прем'єр Володимир Гройсман уточнив, що мова йде про борг майже $300 млн.

Читайте також

Політики почали боротьбу за "спадок Фірташа"
Олігарх з Тернопільщини Фірташ підкуповував німецьких та австрійських поліцейських і держслужбовців

За словами Парфененка, Фонд держмайна і завод готують касаційну скаргу та клопотання про зупинення цього рішення, а також серію технологічних кроків, які зроблять неможливим банкрутство ОПЗ.

«Все це створює враження про якусь цілеспрямовану кампанію зі знищення інвестиційної привабливості підприємства. Як висновок можу сказати тільки одне: все це вимагає якнайшвидшої приватизації та пошуку ефективного власника для ОПЗ», — додав він.

Прем'єр поцікавився, чи правда, що юристи ОПЗ не прибули на засідання Апеляційного суду.

«Абсолютна правда. Ми поміняли юристів, точніше, не ми, а ОПЗ ... Ця компанія — «дочка» Василь Кісіль і Партнери. Ці юристи направили ряд клопотань щодо апеляції, однак вчора (10 травня) на суд не з'явилися. Сьогодні будемо проводити «розбір польотів», проте складається гнітюче враження», — відповів Парфененко.

Прем'єр-міністр Гройсман назвав таку ситуацію «змовою».

«Вважаю, що зараз відбувається змова, що почався ще в минулому році, коли уряд абсолютно добросовісно затвердив публічний продаж. В серпні (2016- го - ред.) Була змова, щоб програти один суд, а зараз - щоб програти інші суди ... Все це сприяє тому, щоб почати банкрутство підприємства, що належить народу. Директор заводу, найняті юристи, впевнений, задіяні в цій брудній схемі», — підсумував голова уряду.

У березні суд дозволив компанії Ostchem Holding Limited, що належить українському олігарху Дмитру Фірташу, примусово стягнути з Одеського припортового заводу 6,8 млрд гривень.

Зазначено, що даний борг утворився в результаті невиконання ОПЗ договору купівлі-продажу природного газу від 20 січня 2013 року.

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма ухвалив рішення на користь Ostchem Holding Limited 25 липня 2016 року. 

Пізніше у коментарі Громадському Василь Кисіль, старший партнер АО «ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», спростував заяву Парфененка про те, що у ВКП є дочірня компанія, яка причетна до справи ОПЗ vs. OstChem.

«Адвокатському об’єднанню «Юридична фірма «Василь Кісіль і Партнери» в цьому році виконується 25 років. За весь цей період у нас ніколи не було жодних представництв, філій чи дочірніх компаній ні на території України, ні поза її межами», — сказав він.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: hromadske  

Коментарі