Мистецький фестиваль «Ї» чекав на цю жінку п’ять років

15.05.2017 17:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Валентина Семеняк

Харизматична письменниця Оксана Забужко попри свою «хронічну» зайнятість таки приїхала до Тернополя, і не сама, а з новою книжкою «І знов я влізаю в танк…». Це книжка  про війну, - каже авторка, - але не про ту, залізом і кров’ю, що з зими 2014-го прийшла на нашу землю, - а про ту, куди менш видиму оку мирного обивателя, котра ту першу вигодувала, подібно як гнійні мікроби, потрапивши в організм, «вигодовують» йому абсцес, - і котрої, на відміну від тої першої, ніхто не збирається згортати, тож мусимо вчитися в ній жити – з повною свідомістю того, що по нас увесь час «стріляють» невидимими кулями…

У новій збірці актуальна публіцистика відомої письменниці, яка перебуваючи за кордоном, ще у 2008 році зрозуміла, що готується війна. У новій книзі йдеться про химери «поневоленого розуму» та про нові форми й маски, яких набуває в епоху мас-медіа насправді війна давня. Оксана Забужко з тільки їй присутньою емоційністю декламувала свої  вірші, розповідала фрагменти з нового твору. У цій праці понад чотириста сторінок тексту: київський диптих, Майдан проти матриці, харківський диптих, польський, білоруський тощо. Як завжди, пані Оксана вразила широтою своїх знань, глибоким інтелектом, розважливістю, розмаїтим багатством української мови. Шкода, що ця неординарна особистість мала тільки годину часу для спілкування. Переповнена зала аплодувала стоячи, довго не відпускала. А після виступу відбулась автограф-сесія. Втім це треба було бачити. Черга отримати дарчий підпис нічим не поступалася перед чергою до мавзолею Лєніна. Кожний, хто підходив  письменниці, намагався висловити найщиріші почуття.

null
 Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 

null
Фото: Валентина Семеняк

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі