Я завжди зверталася до своєї мами на «Ви». Мене ніхто ніколи цьому не вчив. Змалку чула як мама шанобливо зверталася до своєї мами, а моєї бабусі Марфи на «Ви». Та що там казати! У моєму рідному селі Мошурові на Черкащині всі до старших зверталися і звертаються на «Ви». Це розумілося само собою. Для мене було звичним і природним звертатися так до найрідніших людей. І ось одного разу влітку приїхав у відпустку мій двоюрідний дядько Степан із Москви з доньками. Вони щоліта приїздили в село до діда Якова. Коли поверталися назад, то їхнє купе буквально «тріщало» від українських гостинців: відра з медом, смальцем, смородиною, агрусом, цибулею, часником, картоплею тощо. Мене дуже вражали габарити того, що вивозилося… Двоюрідна сестра (на рік старша від мене) Оксана завжди ставилася до мене зверхньо і тому я, якщо чесно, не любила цих приїздів. Та минав рік, знову наставало літо, образи трохи забувалися. Знову приїздили москвичі і все починалося спочатку.

Якось сестра почула, що я звертаюся до матері на «Ви», то відразу почала насмішкувато прискіпуватися:

–  А что, у тебя двє мамкі? Это же надо! Тебя кури засмеют! Так нікто не говоріт, только в глухой дєрєвнє. Вот у меня мать одна і ти тоже говорі как я, слишішь?

Чути я чула, але мене відразу такий жаль огортав і таке обурення, що я тікала в бузинові хащі і плакала там. Бо Оксана була жорстокою дівчинкою, якщо щось не так, то могла й вдарити. Одного разу я не витримала і пожалілась батькові. Він сказав просто: «То не дружи більше з нею». Три дні я не ходила до діда, аж поки звідти не прислали «делегацію», бо сестра не мала з ким бавитися. І от одного разу я почула таке, що в мене й вуха «зів’яли»! Тітка Маша, Оксанчина мати, зробила їй зауваження в грубій формі: «Ти свінья!»  –  сказала вона їй. Сказано було дуже голосно, мабуть пів кутка почуло. Знаєте, що було далі? Оксана так само голосно крикнула: «А ти дура и от дури я ето слишу!». Після цього почалася «рукопашна». Дядько Степан вискочив на те із хати, згріб їх «в оберемок» і затягнув до сіней. Я добре пам’ятаю, як він повчав «родичів»: «У нас так не прийнято, ето ви можєтє позволіть сєбє дєлать дома, а у нас – нєт». Треба було чути з якою інтонацією, з яким наголосом він промовив цю фразу: виважено, чітко, лаконічно і, головне, спокійно. Щось було таке застережливе, особливе і повчальне в його голосі, що запам’яталось у моїй дитячій душі назавжди. Особливо оте слово «Не прийнято». Тепер я розумію, що в особі дядька я побачила тоді (ще не усвідомлено) захисника традицій і звичаїв рідного краю. Це був перший патріотичний урок у моєму житті, тільки тоді я про це  нічого не знала і навіть не здогадувалася.

І сьогодні, коли чую від людей слова-покручі, або ще гірше – привнесене у наш український побут гидотне матюччя, то відразу згадую оте тверде й переконливе дядькове: «Не прийнято!». А це означає для мене – чуже, не наше.

Відтоді спливло багато часу. Підростали мої  синочки і зверталися до мене… на «Ти». (До моєї маленької батьківщини 500 кілометрів). І ось одного разу…

Приходить якось зі школи наш молодший син  третьокласник Євгенко та й каже:

–  Мамусю, а можна я казатиму тобі «Ви»?

Вірите, від почутого мені стало так тепло на серці!

–  Звичайно, можна. А чому раптом ти захотів це робити? – поцікавилася  в сина.

–  Сьогодні до Миколки в клас приходила мама. І я чув як він до неї казав «Ви, мамо». Мені так сподобалося! Я теж так хочу.

Обійняла синочка, розцілувала. Звичайно ж, дозволила. А якою щасливою була тієї миті! Один Бог знає. Та на цьому історія не закінчилася. Через кілька днів приходить до мене старший син Сашко і ніби як виправдовується:

–  Мамусю, я теж хочу казати до тебе «Ви», але в мене нічого не виходить. Я вже пробував кілька разів… Можна, я ще повчуся? – каже й мало не плаче.

–  Ну, звісно, можна! Кажи як тобі добре, ніхто тебе ні до чого не змушує.

Старший син дивився на молодшого і «копіював» його. І зовсім скоро обидва почали звертатися до нас на «Ви». Ми з чоловіком відразу й звикли.

Зізнаюсь чесно, коли у нас бувають гості здалеку, іноді з іншої країни, то вони дуже дивуються, коли чують таке звертання до нас вже дорослих синів. Зате я не дивуюся, бо відразу згадую оте застережливе дядькове слово, тільки кажу навпаки: «У нас, в Україні, прийнято так казати, такий у нас звичай, з діда-прадіда: шанувати батька й матір. Бо коли так робити, то тоді твої діти шануватимуть тебе».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: