Абонплату за газ ввели із 1 травня: скільки доведеться платити

Опубліковано:
4 Травня, 2017

«Ми будемо … застосовувати тариф на розподіл газу і опалення на підставі потужностей, що дозволить перенести певну частину витрат на літо, обмеживши тим самим витрати на комунальні послуги до 47 млрд. Гривень в 2017 році», – сказано в тексті меморандуму.

Платіжки за опалення будуть формально розділені на дві складові: перша складатиметься з кількості спожитого людиною газу, а друга буде покривати витрати на підтримку технічного стану та обладнання теплокомуненерго (ТКЕ – ред.).

Читайте також

В Україні підняли мінімальні пенсії і прожитковий мінімум: скільки тепер отримуватимуть тернополяни

На думку експерта в енергетичній сфері Геннадія Рябцева, розмір абонплати за опалення може становити 100 грн за 1Гкал.

«У тарифі« Київенерго »вартість транспортування і поставки займає приблизно 9%. Якщо ж тариф розділять на дві складові, абонплата складе приблизно 100 гривень за 1 Гкал», – сказав він, підкресливши, що остаточна вартість абонплати буде залежати від методології її нарахування.

У той же час експерт Юрій Корольчук впевнений, що введення абонплати зараз буде помилкою, оскільки перед таким нововведенням підприємствам слід мінімізувати тепловтрати, які зараз доходять до 40%.

«При транспортуванні тепла від ТКЕ до споживачів є важливий нюанс – це тепловтрати. Вони можуть становити до 40% і відбуваються через відсутність тепломодернізації будинків – вони не тримають тепло, і плюс через відсутність лічильників у майже половині всіх будинків по всій Україні. Тому в абонплату постачальники тепла максимально намагатимуться включити і їх, що виллється у величезні необгрунтовані суми для українців», – уточнив він.

Не варто забувати і про абонплату за газ, яка також прописана в меморандумі з МВФ. У зв’язку з громадськими протестами, 10 квітня НКРЕКП скасувала рішення, згідно з яким вводилася абонплата за газ, однак рішення так і не було опубліковано в відведений законом період (15 днів – ред.).

Відповідний висновок було опубліковано в урядовій газеті «Урядовий кур’єр» 27 квітня.

«НКРЕКУ скасував 46 постанов, які встановлюють тарифи на послуги транспортування газу для споживачів України для точок входу і точок виходу для ПАТ “Укртрансгаз” і регіональних облгазів», – сказано в тексті повідомлення.

Відповідно до закону, постанову набирає правову силу на наступний день після публікації – 28 квітня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: