З 20.07.2017 використання печаток суб’єктами господарювання не обов’язкове

Опубліковано:
30 Квітня, 2017

14.04.2017 Президент України підписав Закон України від 23.03.2017 № 1982-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями» (далі – Закон), який опубліковано в газеті «Голос України» 19.04.2017 № 71. Відповідно до пункту 1 Прикінцевих положень Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування, тобто 20.07.2017.

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів, якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. Після набуття Законом чинності документи не можуть визнаватися недійсними через відсутність печатки.

Даним Законом впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами. Закон стосується не всіх громадян, а лише юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які займається діяльністю з виробництва, реалізації, придбання товарів та іншою господарською діяльністю.

Закон передбачає виключення використання печаток у взаєминах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування.

Згідно із Законом, використання печаток тепер не обов’язкова вимога для визнання документа чи угоди дійсними. Виключається можливість визнати такий документ недійсним у зв’язку з відсутністю печатки.

Відтепер державні органи або органи місцевого самоврядування не мають права вимагати наявності печатки на офіційних документах.

За порушення цієї норми передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.) за вимогу посадової особи щодо обов’язкової наявності відбитка печатки підприємства на документі, який подається до органу державної влади або орган місцевого самоврядування.

Щоб вважати дійсною копію документа, яка подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування, достатньо підпису уповноваженої особи суб’єкта господарювання або особистого підпису фізичної особи-підприємця. Орган державної влади або орган місцевого самоврядування не вправі вимагати нотаріального посвідчення у разі, якщо така вимога не встановлена окремим законом.

Абзац третій частини другої статті 207 Цивільного кодексу України «Вимоги до письмової форми правочину», в якому вказано, що «Обов’язковість скріплення правочину печаткою може бути визначена за письмовою домовленістю сторін», виключено.

Раніше у законодавстві України передбачалося, що довіреність від імені юридичної особи видається за підписом посадової особи з прикладенням печатки (за наявності). За новою редакцією – довіреність, яка подається в державні органи, може бути засвідчена лише підписом уповноваженої особи. Тобто, нотаріальне завірення копії не обов’язкове, якщо така вимога не встановлена Законом.

Нагадаємо, що Законом України від 15.04.2014 № 1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу», який набрав чинності через шість місяців з дня його опублікування, тобто 31.10.2014, розпочато поступовий перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами.

До того ж, в господарській та правозастосовчій діяльності відбиток печатки часто помилково сприймається як доказ наявності повноважень у особи, яка підписала документ.

Відповідно до законодавства, суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатку, але її використання не є обов’язковим. Наявність або відсутність відбитку печатки підприємства на документі не створює юридичних наслідків.

Закон також встановлює, що виготовлення, продаж або придбання печаток здійснюється без отримання будь-яких документів дозвільного характеру. Також скасовано відповідальність за порушення правил виготовлення, порядку обліку і зберігання печаток та штампів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: