Тернополяни просять утилізовувати відпрацьовані лампи, бо вони шкодять здоров’ю

Опубліковано:
29 Квітня, 2017

Тернополяни просять утилізовувати відпрацьовані лампи, адже вони шкодять зодров’ю людей. Чому це необхідно зробити – детальніше пояснили у петиції, яку уже подали на сайт Тернопільської міської ради:

«Люмінесцентні лампи – економічно виправдане джерело світла, яке дозволяє ефективніше використовувати природні ресурси. 

Однак «екологічність» таких ламп може бути повністю знівельована відсутністю системи збору та знешкодження відпрацьованих ламп. 

Річ у тім, що кожна люмінесцентна лампа містить у своєму балоні пари ртуті (є лампи де їх кількість становить до 70 міліграм) По токсичності ртуть відноситься до надзвичайно небезпечних речовин (перший, найвищий клас небезпеки), ртуть практично не виводиться із організму. Ртуть уражає центральну нервову систему, печінку, нирки, дихальні шляхи. 
Відпрацьовані люмінесцентні лампи, зважаючи на вміст у них ртуті, віднесені до надзвичайно небезпечних відходів та поводження із ними відповідно до законодавства підлягає контролю зі сторони уповноважених органів державної виконавчої влади. 

Однак, на даний час в Україні не існує дієвої системи збору та утилізації люмінесцентних ламп, що вийшли із ладу, в тому числі у домашніх господарствах. 

Такі лампи зазвичай просто викидаються у побутове сміття, при цьому балон може бути пошкоджений (розбитий) ще у помешканні. 

Значною проблемою є потрапляння зіпсованих люмінесцентних ламп на полігони побутових відходів та сміттєзвалища, оскільки це призводить до проблеми не тільки місцевого, але й загальнодержавного рівня – розсіяного забруднення довкілля ртуттю. 

Враховуючи міжнародний досвід, напевно, найбільш ефективним буде запровадження податку (збору) на утилізацію, який буде закладений безпосередньо у ціну люмінесцентної лампи при її продажі. 
Такі кошти повинні цілеспрямовано використовуватися для функціонування системи збору та знешкодження відпрацьованих ламп. 

Один із оптимальних варіантів – організація збору непошкоджених відпрацьованих люмінесцентних ламп в упаковці безпосередньо через магазини, що реалізують нові лампи. При цьому особі, що здає відпрацьовану лампу, можна повертати певну заставну вартість за рахунок частки збору на утилізацію. 

Таким чином, додаткове економічне стимулювання підвищить ефективність такого механізму збору ламп. 
Втім, наразі така система в нашій державі не запроваджена. 

Фактично в державі збором та утилізацією займаються окремі ліцензовані фірми. При цьому, тим хто здає відпрацьовані лампи необхідно заплатити за їх утилізацію. 

На жаль, рівень свідомості громадян не є достатнім для ефективного функціонування такої системи. Крім цього, мережа пунктів збору є не розвиненою (в інтернеті інформація про такі пункти в Тернополі відсутня). За даних обставин міська влада зобов’язана розробити відповідну програму (в інших містах подібна практика існує), а в короткостроковій перспективі забезпечити створення пунктів збору відпрацьованих ламп від населення на безоплатній основі (для прикладу ці функції можна закріпити за жеками чи одним із комунальних підприємств). Дане питання є дуже актуальним враховуючи, що пік продаж даних ламп вже минув (зараз населення переходить на світлодіодні лампи) і термін їх експлуатації зараз закінчується. 

Із відпрацьованими батарейками ситуація трохи стабілізувалась, принаймні свідомі громадяни можуть їх здати у відповідних пунктах збору чи залишати у спеціально встановлених контейнерах. Сподіваюсь щось зміниться і у питанні відпрацьованих ламп. Сподіваюсь на розуміння …», – зазначає автор петиції.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: