Військовий з Тернопільщини написав книгу для дітей

Опубліковано:
27 Квітня, 2017

Нещодавно у кременецькому видавництві ВАТ «Папірус-К» (директор – Петро Грам’як) вийшла друком ошатна книга (в кольоровій палітурці) як збірка казок та оповідань для дітей під назвою «У лісі-лісі темному…». Її автором є знаний у нашому краї уродженець села Старий Олексинець Кременецького району Григорій Шегера, який народився 9 червня 1934 року в сім’ї хліборобів. Григорій Омелянович є членом НСПУ та НСЖУ. Цікаво, захопливо й доволі звивисто склалися його непроста доля та яскравий творчий, мистецький, життєвий шлях. Свого часу Г. Шегера закінчив Кременецьке педагогічне училище імені Т. Г. Шевченка. Слід доповнити біографічні дані письменника важливим уточненням про те, що із четвертого курсу був призваний в армію. Службу проходив на Кубані. Там, в Усть-Лобінському педучилищі Краснодарського краю, екстерном склав екзамени за курс педагогічного училища.

Пів століття він жертовно віддав учителюванню в Староолексинецькій середній школі. Але педагогічна нива аж ніяк не обмежила його допитливу вдачу як учителя історії, невтомного пошуковця-краєзнавця, самобутнього художника й не зупинила нестримних творчих поривань у царині журналістики та красного письменства. Відтак потім були успішно закінчені факультет журналістики Львівського держуніверситету імені І. Я. Франка, а згодом – історичний факультет Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки.

Свого часу Григорій Шегера вже впевнено довів власну творчу потугу й майстерність краєзнавця та письменника, видавши книжку «Старий Олексинець у коротких нарисах, переказах і легендах»,  романи «Червоні волошки» та «Нехрист», п’ять (!) повістей, збірники оповідань і новел «Пороги долі», «На берегах Горині». У творчому доробку автора й повість «Надія» та такі оповідання й новели, як «Сяйво лицарського хреста» (2012 р.), «Кара за пророка» (2013 р.), «Два береги» (2015 р.). Протягом 2016-2017 рр. працює над виданням збірки казок для дітей у видавництві «Богдан» і пробує себе в поезії.

За благочинну творчу діяльність – художній розпис місцевого храму (спорудженого 1756 року), видання монографій «Староолексинецька благодатна ікона Божої Матері» і «Збірки пісень для церковного хору» наш краянин був нагороджений двома Почесними патріаршими грамотами управління УПЦ Київського Патріархату та Грамотою ЦВК.

У 2006 році Григорій Шегера одержав Першу премію обласного конкурсу тернопільської газети «Вільне життя плюс», «Жіночі історії». Його ім’я внесено у «Тернопільський енциклопедичний словник» (3-ій том) та «Історію міст і сіл Тернопільщини». А у 2013-му й 2015-му роках письменник зі Старого Олексинця виборов Перші обласні премії в галузі прозової літератури за твори, котрі були опубліковані в журналі «Літературний Тернопіль». Іще одними гранями талантів непересічної особистості Григорія Омеляновича стали здобуті ним звання «Відмінник народної освіти» України, «Почесний мисливець України» та капітана ракетних військ у відставці.

Г. О. Шегера – одружений, виховав двох дітей, чотирьох онуків і двох правнуків.

У своєму черговому чудовому виданні (загальним обсягом понад 100 сторінок), несподівано звернувшись до написання творів у досить нелегкому жанрі чтива для наймолодших та юнацтва, автор подав у оригінальній та дохідливо-грайливій і, водночас, повчальній формі 17 текстів легких для дитячого читання казок у розділі «Повчання професора, доктора заячих наук Косі Куцохвостовича Довговушка». Також у книзі, щедро ілюстрованій  малюнками, вміщені 7 оповідань для дітей, котрі, до слова, можуть цілком захопити своїм оригінальним змістом, нестандартними сюжетами, почерпнутими із реального життя, навіть дорослих читачів, адже, як відомо, всі ми родом із дитинства…

Письменник Григорій Шегера в передмові до своєї книги казок та оповідань для дітей висловлює щиру подяку за доброчинну підтримку в її виданні Тетяні Тивонюк, Михайлові Стрільцю, Володимирові Зайцю, Вікторові Багнію, а також воїнові АТО, захиснику України Дмитрові Кидалюку.

Тож вітаємо невтомного автора поважного віку з його новим вагомим творчим набутком і бажаємо життєвого та творчого довголіття, зичимо наступних цікавих книг, оповідань, новел та життєвих історій про земне буття земляків-кременчан й історичні сторінки рідного південно-волинського краю!

null

На пагорбі, в центрі села Старий Олексинець, височить мурована церква (костел) Святого апостола Андрія Первозванного, збудована 1756 року

 

null

 Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: