24 квітня 1979 року Володимир Івасюк вийшов з дому, щоб ніколи не повернутися

Опубліковано:
24 Квітня, 2017

На стінах фото, на столі у вітальні стоїть сервіз для чаю. Є кімната, де рояль чекає на свого славетного господаря. А є кімната у який звучить його голос – Володимир співає “Червону руту не шукай вечорами…”

Втрата, яку зазнала українська культура з загибеллю Володимира Івасюка – безмежна. Саме 24 квітня 1979 року він вийшов з львівської квартири, де проживав з мамою – для того, щоби завершити свій шлях 22 травня на Личаківському цвинтарі 

Працівники музею і відвідувачи ковтають сльози. Рани не загоїлись. Досі документи, що пов’язані зі смерттю композитора та поета не повернуті в Україну. За себе говорять історичні свідчення – проводжати поета в останній путь було заборонено. Студентам обіцяли виключення з інститутів, працівникам – звільнення з роботи. Але проводжати Володимира прийшли 55 тисяч людей…

Володимир Івасюк прожив всього 30 років. Професійний медик, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі та на скрипці. Пісні у його виконанні і зараз зворушують серця.

Видатний українець – один із творців української естрадної музики. За своє яскраве, але коротке життя написав 107 пісень, 53 інструментальних творів, створив музику до кількох спектаклів. 

Івасюк був і неординарним художником. Писав пісні, ніби полотна живописні.

Заснули мальви коло хати,
Їх місяць вийшов колихати.
І тільки мати не засне,
Мати не засне, –
Жде вона мене.

О, мамо рідна, ти мене не жди,
Мені в наш дім ніколи не прийти.
З мойого серця мальва проросла
І кров’ю зацвіла…

Меморіальний музей Володимира Івасюка у Чернівцях не минайте, шукайте, адже там частинка душі українського народу.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: