Олег Головатюк

Олег Головатюк

журналіст, кореспондент газети «Діалог», м. Кременець

Кременчани зустрічалися із відомою тернопільською письменницею Ніною Фіалко

Покотилася сльоза на  «Дві обручки» в  Кременці…

19.04.2017 20:13   Джерело: TeNews
Автор : Олег Головатюк

Не читали, варто почитати  – зачитаєтесь! Такий простий підсумок міг зробити допитливий читач  після недавньої зустрічі в Кременецькій центральній бібліотеці імені Ю. Словацького  із відомою тернопільською письменницею Ніною Фіалко.

Адже в рамках  серії заходів «Волинська вітальня у вівторок», запровадженої діяльними працівниками цієї відомої книгозбірні, кременчани скористалися ексклюзивною можливістю зустрітися та особисто поспілкуватись із авторкою низки захопливих романів, повістей, есеїв й оповідань, жінкою із красиво-милозвучним прізвищем весняної квітки – Ніною Іванівною Фіалко. Також усі присутні на презентації  шанувальники красного письменства мали чудову нагоду придбати із рук самої письменниці, на вибір,  із власноручно нею підписаними автографами-побажаннями, прекрасні книги авторки.

Наразі аж 15 своїх ошатно й із художнім смаком оформлених видань представила прозаїк, котрі, як ордени у ветерана, яскравим калейдоскопом обкладинок  були викладені перед нею на столі під час зустрічі. Таке розмаїття книг є результатом плідної та довготривалої співпраці Ніни Іванівни з відомим видавництвом  Богдана Будного «Навчальна книга – Богдан» із м. Тернопіль.

Читайте також

«Обірвана струна» від Ніни Фіалко – ідеальний зріз новітньої історії

За браком часу, тому коротко, Ніна Іванівна розповіла про не просту історію свого життя, пояснивши, що саме спонукало її взятись за написання творів…  

Іще замолоду, уродженка села Косенівка, що  на Черкащині,  Ніна Фіалко дізналася, що таке воєнне лихоліття, повоєнний голод, примусова повторна колективізація… А довготривалі роки праці в громадському харчуванні Тернополя, виховання та навчання дітей, складні обставини пострадянського хаосу, економічна криза 90-х – змусили, тоді ще майбутню письменницю  переосмислити життя. наклавши свій відбиток на стиль її творчості. Стрес став поштовхом для розкриття в собі нових можливостей. Величезний життєвий досвід, уміння спілкуватися з людьми, які інколи відкривали їй свої душі, спонукали авторку до необхідності описування  в художньому стилі людських доль і в тому числі – історії власного життя. Тому-то читати всі твори Ніни Іванівни просто та цікаво, адже їх зміст – максимально реалістичний, і здебільшого читач може впізнати в запропонованих сюжетах-перипетіях миттєвості із власного життя…

Письменниця  поділилась одним із секретів  власної творчості, що теми та сюжети для книг вона бере із життя,  і, починаючи писати, вже бачить їх закінчення.  Тож читаються ці твори легко, “на одному подиху”

Письменниця родом із народу, з душевним трепетом, захопливо розповіла про історію написання  кожного свого літературного твору, в котрі вона вклала весь свій великий життєвий досвід, переживання й, без перебільшення, всю душу...

Назви книг, їх глибокий зміст та літературний талант Ніни Іванівни говорять самі за себе, приваблюючи поціновувачів широкого спектру читацьких інтересів.

Перший роман Ніни Фіалко –  «Зламані жоржини» – розповідає про труднощі, котрі зустрілися на шляху простої сільської української вчительки Галини, яка, приїхавши на заробітки в Італію, опинилася в складній ситуації.

«Небезпечна межа» – ще один роман про історію заробітчанки Софії, яка, зазнавши сімейного та фінансового краху, була змушена поїхати за  кордон і наймитувати. Знову ж таки у творі висвітлено нелегку долю заробітчанки, насичену новими життєвими поворотами та перипетіями.

«Родинні гріхи»: в цьому романі з майже автобіографічним сюжетом авторка-тернополянка прагнула показати, як людські вчинки та їх наслідки позначаються на долях наступних поколінь. Твір – динамічний, насичений описами багатьох подій, читати його легко, але, разом із тим, він змушує читача замислитися над своїм буттям, не бути байдужим до чужих доль і драматичних пережиттів.

У романі під назвою «Повертайтесь, журавлі, додому!» письменниця знову порушує надто болючу тему вимушеного заробітчанства. Маленьких сина та дочку – Катерину  й Тараса – батьки  вимушені були залишити на бабусю та стати  заробітчанами в різних чужинецьких країнах. Але ані гроші, ні подарунки не можуть замінити дітям материнську любов і загалом батьківську підтримку. Тож  у згаданій сім’ї, як і в більшості інших українських наймитських родин,  виникають проблеми, та вже не милі нікому всі ті гроші, матеріальні статки, бо немає життя, щастя…    

У романі «Дві обручки» йдеться про перехрещення поглядів двох поколінь на трагічні, суперечливі  події, котрі відбувалися на теренах західних областей України в сорокових-п’ятдесятих  роках минулого століття. За що воювала УПА, з ким і як боровся окупаційний НКВД. Тож читач, разом із персонажами твору, переживає любов та зраду, довідується про їх особисту правду, переймається великим терпінням, мужністю героїв, які прагнули вижити заради прийдешньої Вільної України в тогочасних нелюдських, воєнних і повоєнних умовах…

«Кохання з першого погляду» – знову ж таки роман на заробітчанську тему. Розбиваються об суворі життєві айсберги сімейні човни, і, як наслідок, страждають діти… А цінність грошей полягає тільки в тому, що вони справляють магічний, згубний вплив на людей – ось такі сумні реалії життя в Україні в наш час. Прототипами героїв згаданої книги є студенти Теребовлянського вищого училища культури.

«Ріка життя» – роман про трикутник кохання та повоєнний період людини, вихідця зі Східної України, яка потрапляє в сім’ю патріота-упівця. Зміст і сюжет твору руйнує комуно-радянські, пропагандистські міфи та «страшилки» про «жорстоких бандерівців», які нібито панували й нині панують на Заході України. Й ці міфологеми-ідеологеми, на жаль, іще живі в свідомості багатьох мешканців східноукраїнських областей та й громадян Росії…

«Роксоляна, декан і жлоби» – повість, у котрій ідеться про історію обдарованої дівчини-відмінниці, котра зіштовхнулася з проблемами нестачі грошей, брехні, лицемірства, кругової поруки та корупції у вищих навчальних закладах нашої держави...

 Збірка «Веселі канікули» – це повісті для дітей, дуже цікаво, змістовно та повчально викладені як для дітей, так і для їх батьків.

«Хочу в Тарасюківку» – роман  соціально-психологічний, змальовує життя багатьох українців, які волею долі, після розпаду колишнього Радянського Союзу, залишились у Росії. Їх головні намагання-прагнення – завоювати свою соціальну нішу, змінити стиль власного життя та переселитися кожен у свою «Тарасюківку»…

«Коли брати стають ворогами» – повість-есей та роман  «Обірвана струна” – це вже безпосередньо сучасні події в Україні та стосунки із родичами та знайомими з так званого  «ближнього зарубіжжя». Події на Майдані, російсько-українську війну на південному сході України, зрадництво, антиукраїнську пропаганду, і, водночас,  «атовське» братство, волонтерство, людську щирість  та чуйність авторка подала переконливо та аргументовано, все – як у реальному житті.

Ось такий  багатогранний творчий  здобуток самобутньої письменниці Ніни Фіалко.  Цілковито перерахувати та ознайомити зі змістом  усіх творів авторки в коротенькій статті, звісно ж, не вдасться, тож краще зайти в бібліотеку чи до книгарні й узяти або придбати для читання книги Ніни Фіалко.

 Фото: Ірина Скакальська.

 

 Фото: Ірина Скакальська.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі