Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Саджанці від Івана Бойка

18.04.2017 17:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Дружній потиск руки й житель села Дзвинячки Борщівського району Іван Бойко запрошує в усміхнений біло-пінним ніжним цвітом вишнево-черешневий сад, який тягнеться до сонця молодими пагонами. Молодий і його господар пан Іван. Обережно пригортає гілку: "Дерева як люди, тільки говорити не можуть"

Із Іваном Бойком, садівником молодої генерації ми познайомилися кілька років тому на центральному ринку обласного центру. Енергійний, наполегливий та завзятий до нової справи молодий чоловік не лише професійно обрізав зайві гілки чи вуса кореня саджанця, а й давав слушну пораду, як правильно садити й доглядати дерево, якими препаратами хімзахисту боротися із хворобами та шкідниками деревини чи плодоягідного або декоративного куща. Обізнаність у таких деталях не випадкова, адже пан Іван займається садівництвом уже понад 14 років. Тепер у нього сотні постійних покупців не лише з Тернопілля, а й з інших областей країни. Вони цінують його авторитет професіонала, адже пропонує людям доброякісний посадковий матеріал. А для тих, хто зацікавиться і захоче закласти сад із сортових дерев і кущів і мати червонобокі яблука, синьоокі сливи, сонцесяйні персики чи абрикоси, літні чи зимові груші, барвисті й надзвичайно красиві троянди, вічнозелений самшит, тую, козацький ялівець і навіть японську сакуру чи кущ актинидії (міні-ківі), нагадаю його мобільний телефон 0974933166. Дзвоніть, приходьте на центральний ринок у Тернополі до Івана Бойка і не пошкодуєте — матимете і красу, і для здоров’я з часом вітамінів удосталь.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Бджолі треба низенько вклонитися

Колишній токар, випускник чернівецького ПТУ Іван Бойко повернувся до малої батьківщини в Дзвинячку на зламі двотисячних років. Порадившись із дружиною Любою, мамою Марією Іванівною, вирішив розпочати нову справу — закласти розсадник плодових дерев яблунь, груш, слив, абрикос, персиків. Згодом заклали й розарій, де сьогодні росте понад 12 тисяч штук, а це майже 60 сортів голландських, вітчизняних саджанців троянд. У розсаднику на півгектарній площі ростуть і набираються сили 25 тисяч штук різних видів плодоягідних і декоративних дерев та кущів.

Останнім часом покупці охоче в нього купують саджанці середніх і пізніх сортів черешні «Валерій Чкалов», «Регіна», «Дачниця», «Кордія».

— Користується попитом персик «Київський ранній», «Ретхевен», — каже пан Іван. — «Кромвель» — така назва порічки, яка схрещена з агрусом. Маємо ранньостиглу полуницю «Хоней», ремонтантну «Альбіон», ранні вишні «Малишка», середньостиглі «Норд старт», «Чорнокорка», вишні, схрещені з черешнею «Червишні». Знову завойовують своє місце під сонцем колоновидні й середньорослі яблуні, груші, сливи й персик. Популярний виноград, адаптований до нашого клімату та зони ризикованого садівництва, що має ранні терміни дозрівання.  

Мрій та задумів у досвідченого садівника Івана Бойка багато. Віриться, що вони здійсняться, адже любов до садівництва в нього передалися від прадіда, який мав чудовий великий сад у тоді Комунарівці, а тепер — Дзвинячці. Черпає він ту науку з власного досвіду, не цурається прочитати відповідну довідкову літературу. Постійно бере участь у районних і обласних сільськогосподарських ярмарках, сам удосконалюється, бо того вимагає час, швидкий плин сьогодення.

 Фото: Ярослав Бачинський

 

 Фото: Ярослав Бачинський

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі