Тернопільські лікарі радять, як харчуватися у перші дні після Великого посту

18.04.2017 16:13   Джерело: За матеріалами terses.gov.ua
Опубліковано : Катерина Богуславська

Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України закликають жителів області не зловживати жирною їжею після Великого посту, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю. Медики кажуть, що харчування під час посту може впливати на організм людини і позитивно,  і негативно. Це залежить від віку, стану здоров'я, характеру виконуваної роботи, особливостей самого травлення та підбором продуктів під час постів. Тому, уже після посту харчування має бути раціональним та помірним. 

«При надмірному вживанні їжі з високою енергетичною цінністю, а також білково-жировому навантаженні (м'ясо, сир, яйця і так далі), та ще з прийомом алкогольних напоїв, після пісних днів є небезпечним, особливо, для осіб з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця і ін. 

У цих рекомендаціях ми зачіпаємо тільки медичні аспекти. 

  1. Вибір і кількість продуктів, що вживаються за святковим столом, повинні бути розумними. Не об'їдайтеся, особливо не варто вживати ферментні і інших медичні препарати «для стимуляції травлення». Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення необхідного рівня ферментів, що виробляються, який істотно знижується під час посту. 
  2. 2. Перевагу за святковим столом бажано віддати продуктам з риби і рослинного походження (фрукти, овочі, злакові і т.д.), шматочку яйця та пасочки. М'яса і м'ясопродуктів бажано спожити не більше 200 грамів, особливо жирних (свинина, баранина). 
    3. Надзвичайно обережно потрібно віднестися до вживання алкогольних напоїв. Якщо ви все-таки вирішили їх спожити, то краще віддати перевагу винам.

До всього сказаного варто додати ще кілька слів щодо симптомів та заходів профілактики гострих кишкових інфекцій.

Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при харчових токсикоінфекціях - декілька годин, при дизентерії - 2-7 днів, при черевному тифі - 7-25 днів, при гепатиті А - від 15-50 днів.

Наприкінці прихованого періоду з являється нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту. Потім додаються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури тіла.

Читайте також

У Тернополі проїдуть і пробіжать першу аматорську «мультигонку»

Причин захворювання може бути декілька: 
- шлунковий сік має послаблену захисну дію через достатньо тривалу дієту на рослинно-вуглеводній їжі;
- забруднення харчових продуктів (особливо - кремові кондитерські вироби, м’ясопродукти, молокопродукти, риба) різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування може не впливати на смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. 

Як убезпечити себе та різних від неприємностей? Яким продуктам харчування необхідно віддати перевагу, а від яких просто відмовитися?

  • не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, де можна витребувати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продукції (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.); звертати увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин). Швидкопсувна продукція дуже часто реалізується із недотриманням температурних режимів, умов реалізації, порушенням правил торгівлі при реалізації різних груп товарів.
  • мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • не готувати їжу про запас, особливо - багатокомпонентні страви; салати з свіжих овочів виготовляйте в день споживання та заправляйте рослинними маслами.
  • швидкопсувну продукцію - кулінарні (салати, заливне, холодець, паштети) та кондитерські вироби (торти, тістечка, желе) обов’язково зберігати в холодильнику;
  • не пити воду із сумнівних джерел чи колодязів;
  • для приготування дитячих сумішей використовувати тільки кип’ячену воду (фасовану воду у заводській упаковці для дитячого харчування)», - зазначає лікар з загальної гігієни Л.А. Безрука.

Якщо ж все ж з’явилися перші ознаки захворювання – це слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення, т лікарі рекомендують терміново звертатися до них за допомогою і не займатися самолікуванням.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: За матеріалами terses.gov.ua  

Коментарі