Як українці десять років пили каву з «Русскої кофейні» з присмаком… сифілітика Петра Першого

Опубліковано:
17 Квітня, 2017

Ми можемо дозволити собі трохи пофантазувати? Уявімо себе на мить  в російській глибинці: заходимо на пошту в одній із їхніх дєрєвєнь (хм, якщо вона там взагалі є) і бачимо на полиці поміж вітальних листівок яскраву жовто-синю упаковку з претензійним написом «Українська кав’ярня, натуральна розчинна кава з добавками, асорті 3в1». А ще там зображено Івана Мазепу. Уявили? Не уявляється? Ото ж бо воно і є.

Але я про «русскую» каву в Україні. У 2014 році у поштовому відділенні Великих Гаїв (Тернопільський район)  поміж вітальних листівок і всілякого іншого краму моє спостережливе око вздріло, кого б ви думали? Самовпевнену і пихату фізіономію ката українського народу імператора Петра І. Зображення на жовтій упаковці. Спочатку не повірила очам! «Русская кофейня» нахабно пропонувала  українським споживачам  «натуральный растворимый кофе с добавками». Уявляєте, не львівська, не київська і навіть не донецька… Я навіть для впевненості перепитала: «Це й справді у вас продається?». Начальник відділення у відповідь тільки сумно кивнула. Уважно розглядаючи упаковку, помітила на плечах імператора довкола шиї шалик у вигляді триколора. Отакої! Оце догосподарювалися. У цей час, коли на Сході  гинули наші хлопці, наші прапори там зривали, спалювали і топтали ногами, молодь влаштовувала флеш-моби на знак протесту проти товарів окупантів, а вдома під самісіньким  «патріотичним носом» символ ворожого прапора  був на першому місці. І не тільки у нашому краю, а й по всій Україні. «Русская кофейня» продавалась тоді повсюди серед супутніх товарів. І я вирішила з нею «боротись»…

Читайте також

Сьогодні у всьому світі відзначають Міжнародний день кави (Відео)

Побачивши вихідні дані виробника «продукту», зателефонувала в село Проліски Київської області. Чоловік, який взяв слухавку, підтвердив, що вони виготовляють «Русскую кофейню». На моє прохання назватися, сказав, що охоронець і кинув слухавку…  Дзвонити тоді довелось частенько, але щоразу мене відфутболювали від однієї інстанції до іншої. Зрушення почались тільки через півроку після того, як звернулася в  Тернопільську Укрпошту.  На відміну від вищезгаданих «друзів», там відразу проявили громадянську позицію.  І на 01.07.2014 року Тернопільська дирекція відмовилася від реалізації даної продукції, та запропонувала постачальнику продукції  – ТОВ «Степ  Бізнес Компані» змінити назву торгової марки. І сьогодні «Це кава», замість «Русскої кофейні». Але якою ціною? Як у тому прислів’ї, поки грім не грянув, чоловік не перехрестився.

Між тим,  до зображень і назв на упаковках будь-якого товару завжди треба підходити дуже виважено й обережно, адже вони енергетично можуть впливати на здоров’я  і якість їжі, яку ми споживаємо. Не кажу вже про ментальне здоров’я.

До слова. Мало хто знає, що у 1936 році в Радянському Союзі побачило світ «Полное собрание сочинений Льва Николаевича Толстого», надруковане у Москві. Так от, у 26 томі, на 568 сторінці Лев Толстой дає справжню характеристику одіозному правителю Петру Першому. Цитую у перекладі Вадима Пепи (український поет, прозаїк): «З Петра І починаються особливо разючі та особливо близькі й зрозумілі нам жахи російської історії. Біснуватий, п’яний звір, що гниє од сифілісу, чверть століття вигублює людей, страчує, палить, закопує живцем у землю, ув’язнює дружину, впадає в блуд, мужолозтвує. Сам, забавляючись, рубає голови, блюзнірствує, їздить із подобою хреста та з чубуком у вигляді дітородних органів і подобою євангелій – ящиком з горілкою. Коронує б…. (перепрошую, ненормативне слово) свою і свого невільника, розоряє Росію і страчує сина. І не лише не згадують його злодіянь, але досі не припиняються вихваляння доблесті цього чудовиська і нема кінця всіляких видів пам’ятників йому». З відомих всім причин ця «яскрава» характеристика була анульована. Тому сьогодні ви не знайдете її в жодному зібранні творів Льва Толстого. Російській владі невигідно залишати «во всепрочтение» такий текст, бо підривається авторитет самодержавницької політики, яка упродовж багатьох століть формувалася на облудній брехні.

Отож  «Натуральный растворимый кофе с добавками» був нічим іншим, як «букетом» енергетично- вірусних бацил жорстокості, агресії, ненависті, розпусти, блюзнірства. Якості характеру  Петра Першого. Якою після цього може бути кава в такій упаковці і з таким портретом? Енергетично – отруйна. І продавалась не деінде, а в Україні, під Києвом. І її пили.

Сьогодні ж на новій упаковці з різнокольоровими пакетиками  рідною мовою можна прочитати таке: «Як горіх навесні розкриваються мрії – міць духмяна. Це кава. Спосіб приготування себе до кави: згадай міць лісового горішка, висип із голови зайві турботи, відчуй силу (на зеленому пакетику)».

«Будить квіти ранковий метелик, твої губи – кава міцна. Спосіб приготування себе до кави: згадай, що ти можеш, висип із голови зайві вагання, додай рішучості (на червоному)». «З ароматом карамелі, аромат теплого дня, крізь мереживо рук твоїх лине, це кава з ароматом карамелі (на гірчичному)». «Розтанув шоколад в обіймах кави – згадую дитячі мрії (коричневого кольору)». «Какао – аромат розтанув на вустах, а смаку теплий дотик триває. Це кава – співзвуччя моїх відчуттів (колір какао)».

Чудово, вишукано, емоційно і водночас ніжно. Чи ж не так? Отож, можемо якщо захочемо. Вирішила про все це написати не тому, що сьогодні у світі відзначають  день кави, а тому, що кожному з нас треба бути пильними на своєму місці, навіть у таких, здавалось би, дріб’язкових і незначних випадках, хоча…  Втім, дріб’язкових – це тільки на перший погляд. Бо все починається з малого. І біда – також.

 Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: