Як тернопільській режисерці вдалося помирити «Кайдашеву сім’ю»

Опубліковано:
8 Квітня, 2017

Цей колектив не перестає дивувати своєю працелюбністю і впертістю у доброму розумінні згаданого слова. Мабуть саме ця риса людського характеру допомагає всім юним акторам долати будь-які вершини театрального мистецтва і завжди перемагати. Звісно, прикладом для наслідування є і завжди була Ольга Іванівна Матвієвська – режисер, художній керівник і наставник єдиного в Україні шкільного театру, який має звання народного.

Рідна домівка «Дивосвіту» – ЗОШ№22. У репертуарі переважає класика. Актова зала не в змозі вмістити всіх бажаючих, які приходять на перегляд прем’єрних вистав. Ось і цього разу зала була переповнена, люди сиділи на додаткових стільцях вздовж проходів. Юні актори взялись за серйозну річ – «Кайдашеву сім’ю» Івана Нечуя-Левицького. До речі, не всі професійні театри беруться ставити цю багатопланову виставу. Однак школярі успішно впоралися з поставленим завданням. І хоча сюжет емоційно надто  напружений (конфлікт за конфліктом) і, здавалось, зовсім не до сміху, глядачі щедро нагороджували оплесками окремі вдало зіграні сценки: Кайдашиха – Мотря, Кайдашиха – Мелашка, баба Параска – баба Палажка,  Кайдашиха – Омелько – Карпо – Лаврін тощо.

Вистава про добро і зло, про кохання, сімейні стосунки, взаємини батьків і дітей, людську гідність та свободу, про віру в Бога і загальнолюдські моральні цінності. Це одвічні теми, які актуальні не лише сьогодні, а й у всі часи.

У свій час Нечуй-Левицький ніяк не міг визначитися із фіналом твору. Написав два варіанти: в одному – груша, за яку постійно сварилися, несподівано всохла і дві сім’ї помирилися. За іншим – груша розростається, плодоносить і цим ще більше дратує всю родину. Режисер Ольга Матвієвська пішла іншим шляхом, написала третій варіант фінальної сцени у якій з’являється місцевий священик і своїм напутнім словом всіх мирить.  Завершення вистави відбувається на тлі української пісні «Де згода в сімействі». «Тема дітей і батьків – вічна тема, –   каже пані Ольга. – Хочеться через призму акторської гри донести до серця кожного  зерна істини, хочеться, щоб сучасні діти виросли в дусі християнської моралі». На прем’єрному показі було чимало гостей: священиків, просвітян, професійних акторів, педагогів, журналістів.

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

 Фото: Валентина Семеняк

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: