Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України зазначають, що відмова від м’яса та молокопродуктів, не стане гарантією того, щоб людина позбудеться зайвої ваги. Навпаки, на пісному раціоні швидше можна набрати кілограми.

«Більшість людей вважає, що під час посту легше скинути зайву вагу. Проте це не зовсім так, адже піст – не дієта. Дотримуючись посту, можна навіть легко набрати вагу. Відмовляючись від тваринної їжі, ті, хто мріє схуднути, не стежать за кількістю спожитих калорій. Вони думають, що якщо в раціоні немає м’яса і молока, то можна їсти без обмежень. Але це не так. Небезпечні продукти – вуглеводи. Зазвичай у піст на перший план виходять макарони, каші, картопля, які насправді багаті  вуглеводами, причому найчастіше – простими, ця їжа зовсім не низькокалорійна.

У піст ми часто вживаємо хліб – з рослинною олією, з сіллю, варенням і так, нерідко вдаємося до фруктів у міститься який багато цукру. Соління. Якщо ви з’їли 1-2 огірочки за день, то все гаразд. Але ми ж часто їмо відразу пів банки. І отримуємо в результаті затримку рідини в тканинах, набряки. Особливо це шкідливо, коли соління вживаються увечері, на ніч. Саме так велика частина людей і робить: їсть їх на вечерю. В результаті уранці встають з опухлим обличчям.

І особливо часто у піст використовуємо у приготуванні їжу рослинну олію. У 100 грамах рослинної олії може міститися до 900 ккал. Олію треба їсти обов’язково, але мало: не більше за 1 чайну ложку на прийом. І бажано, щоб це була нерафінована олія холодного віджимання в сирому вигляді, тобто не смажена.

Скільки можна вживати сухофруктів? Норма – 30 г сухофруктів на день. 1 чорносливина – це 9 г. Тобто потрібно з’їсти в день 3 штучки, максимум – 5, в якості перекусу 200 г родзинок. І надзвичайно  калорійний продукт це горіхи, їх норма – 15-20 г на день. Рослинне молоко. Капучіно на соєвому молоці, каша – на кокосовому. Але кокосове молоко дуже жирне і погано засвоюється. Отже, не дає відчуття ситості, а калорійність при цьому досить висока. Те ж саме стосується інших видів бобового або горіхового молока.

Читайте також

Тематика православних богослужінь Великого посту

У піст ми часто захоплюємося простими вуглеводами, продуктами, які різко підвищують рівень цукру в крові. Організм виробляє інсулін, і відбувається різкий спад рівня цукру, тоді приходить сильне відчуття голоду. Цей ефект дають сухофрукти, білий хліб, шліфований рис, фреші. Та через 20 хвилин після такого сніданку виникає відчуття голоду. Завдяки цьому почуттю ви з’їсте не маленьку порцію каші, як збиралися, а в два рази більше. Тому в піст особливо треба уникати продуктів, що містять прості цукри.

Відчуття голоду обов’язково буде. Адже ви відмовилися від звичного раціону. В першу чергу відчуття ситості нам приносять жири. Потім – вуглеводи, тільки в останню чергу – білки. Тому перехід на пісне харчування такий складний.

Треба пам’ятати, що піст загострює усі хронічні захворювання, особливо обережними варто бути жінкам, які мають проблеми з гормональним фоном, пісне харчування може лише може загострити дисбаланс, анемію.

Насправді, щоб не набрати вагу та оздоровитися під час посту, потрібно: особливо в перші дні, ввести в раціон продукти, багаті рослинним білком: бобові, гречку, додавати рослинні олії, але тільки по 1 чайній ложці за один прийом їжі, їсти горіхи теж важливо, але зовсім помалу. Також рекомендовано вживати рибу, але не більше 100 г за один прийом їжі. Потрібно з’їдати по парі скибочок чорного шоколаду на день, у ньому є какао-олія, яка дуже корисна. Бажано надавати перевагу над білим хлібом і шліфованим рисом продуктам з борошна грубого помелу і необдираним крупам.

Потрібно знати і як вийти із посту. Після його завершення не можна відразу з’їдати багато яєць, тим більше зварених на круто. Яйця важко перетравлюються. Краще розпочинати з яєць зварених некруто. Паска – це солодка вуглеводна бомба, її можна з’їсти тільки маленький шматочок», – розповідає заступник директора. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: