Містечко Підгайці – героїчна місцина, окроплена кров’ю відважних воїнів та лицарів

Опубліковано:
13 Березня, 2017

Стежки нашої мандрівки ведуть до Підгайців – колись, чи не най укріпленіше місто Західної Тернопільщини. Історія містечка починається у 1397 році. Підгайці постають як опорний пункт на шляху з Галича до Теребовлі. Цей шлях, в ті часи відігравав важливу економічну та стратегічну роль. Місцина, сама по собі, не відповідала критеріям будівництва укріпленого замку. Тому власники міста продовж століть усіляко його укріплювали.

У 1463 році тут постає перша фортифікація замкового типу. Її укріпляють чисельними валами, ровами та баштами. В ході польсько-молдавських воєн кінця 15 століття, замок було зруйновано. Проте місцевість не втратила свого надважливого значення і вже на початку 16 століття швидко відбудовуються, займаючи довколишні пагорби.

Взагалі місто у своїй будові є не типічним для будов того часу. Наприклад площа Ринок у Підгайцях мала і має трикутну форму, в той час, як більшість міст із Магдебурзьким правом використовували форму правильного прямокутника, як наприклад у Львові. Трикутна форма центральної площі була винятково притаманна для руських міст.

  

Найбільшого розквіту Підгайці досягнули у 17 столітті. В той час тут було сім руських церков, один костел, вірменська церква та синагога. На цій підставі можемо робити висновок, що Підгайці були заселені в більшості українцями.

Цікавою і трагічною сторінкою історії містечка є боротьба знаті за місцевий скарб на початку 17 століття. В результаті феодальних міжусобиць та ряду судів, замок і пресловутий скарб так і нікому не дістався. Власниками Підгаєць, з 1641 року, стали Потоцькі.

  

Кінець 17 століття для Підгаєць ознаменувався кровопролитними боями між Польщею та військами Дорошенка. Після поразки останнього було підписано «Підгайські статті». А після для містечка, зоря закотилась… Руйнівні набіги татар практично зруйнували це героїчне місто. Відродитись Підгайцям судилосьвже аж в кінці 19 століття.

Із буремного 17 століття до наших часів дійшло кілька споруд. Цікавим оку, буде костел Святої Трійці. Костел виконаний у готичному стилі, із самого початку передбачався як внутрішньо-міська оборонна споруда. Даний факт є характерним для більшості культових будівель регіону в той час. В підвалинах костелу, відповідно до заповіту поховані Зов’я Замєховська та власник міста Станіслав Потоцький. На сьогоднішній день, в костелі ведуться реставраційні роботи та реконструкція елементів фасаду.

  

В місті розташована синагога. Вона по факту, знаходиться в запущеному стані. Вважається, що будівля також використовувалась в стратегічному плані, так як знаходилась біля Галицької брами.

Ще однією культовою спорудою часів 17 століття є Успенський храм. Які по передні відігравав стратегічну роль. В екстер’єрі відображає стилі бароко та ренесансу. Інтерєр виконаний у розписах, виключно українського бароко.

Сучасна ратуша в Підгайцях є зразком архітектури міжвоєнного періоду 20 століття. Фасад її є асиметричним. Споруда магістрату має три поверхи. По середині будівлі виділена башта, на якій розміщений годинник з одним циферблатом. Башта увінчана банею.

Підгайці приваблють багатьох туристів, ще й своєю загадковістю… Всім відомо, що під ногами жителів розкинулись стародавні підземні ходи. На сьогодні вони є мало дослідженими і становлять певну небезпеку, як і для нелегальних туристів так і для городян. Підземелля деколи нагадують про себе провалами у центральній частині містечка.

Підгайці є мальовничим провінційним містечком. В місті знаходяться ряд некрополів, найстаріший з яких це єврейські поховання. Рекомендуємо кожному туристу, побільше розпитувати про місцеві легенди… Повірте слухати є про що!

У Підгайцях, також можна незабутньо провести час на місцевій річці, або в довколишніх лісах.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: