На проведення веснньо-польових робіт та догляду  за рослинами аграріям України необхідно понад 100 млрд. грн. Цьогорічна весна, а їй дано масовий старт на півдні держави та в окремих регіонах Тернопільщини, зокрема Борщівському, Заліщицькому  та Чортківському районах на 20-30 відсотків подорожчає, ніж торік. За словами заступника директора департаменту головного управління агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Василя Кічака, обігових коштів сільгоспвиробникам на увесь польовий комплекс треба майже 3,5 млрд.грн. Збільшення  вартості посівної-2017 року:

– посилення фіскального впливу зі сторони держави;

– коливання валютного курсу та девальвація гривні;

– високі ціни на паливо – мастильні матеріали, імпортне насіння сортів та гібридів, мінеральних добрив, а особливо препаратів захисту рослин від хвороб та шкідників, які в основному закупляють за кордоном.

Отже, багато сільгосптоваровиробників не зможуть власними фінансами забезпечити кошторис посівної компанії і змушені вкотре брати кредити за обліковою ставкою рівень, якої від 22% до 14 %. На здешевлення кредитів  у держбюджеті країни, як і торік, закладено лише 300 млн.грн. І ті сумніваюся, що дійдуть до представників малого та середнього агробізнесу, не говорячи вже про фермерів їх просто давно вже відпустили у самостійне плавання.

 Українські чиновники з київських пагорбів й досі не можуть зрозуміти, що дрібні господарства та сімейні ферми і кооперативи можуть стати альтернативою агрохолдингам та істотно наблизити до європейської моделі ведення сільського господарства, – каже керівник СФГ «Вікторія-92» Козівського району, заслужений працівник сільського господарства України, мудрий і виважений економіст Петро Пеляк. 12% сільгоспугідь та ріллі нині обробляють фактично 40 тисяч фермерських господарств, що насправді критично мало для України.

Директор департаменту Головного управління агропромислового розвитку Тернопільської держадміністрації Віктор Луй наголошує, що аграрії краю на 60 процентів забезпечені кредитивними ресурсами, додайте ще продаж власної сільгосппродукції. Майже стовідсотковий коефіцієнт готовності ґрунтообробної, посівної техніки, агрегатів, професійний досвід сівачів, механізаторів, водіїв. Вони взимку пройшли медичний огляд, дехто побував на курсах підвищення кваліфікації. Про нові технології їм розповідають у сільгосппідприємствах науковці, агрономи, керівники.

Забезпечено пальне – мастильними матеріалами на 70 відсотків, – продовжує Віталій  Юрійович, – мінеральними добривами – 80%, насіння засипано повністю до потреби, зараз проводиться апробація, аналізи тощо. Підживлення озимих на 199 тис.га вже проведено на третині площ, значно порівняно з минулими роками розширено посів озимого ріпаку до 64,5 тис.га. В умовах фінансової та цінової нестабільності ця культура виправдана, бо дає прибуток і реальні шанси забезпечити увесь жнивний комплекс. Зауважу, що озиму пшеницю посіяно на 180,3тис га посіви у задовільному стані. Головне, щоб на провесні уникнути посушливих вітрів та різкого перепаду температури.

Адже аграрії розглядають пшеницю не як частину сівозміни, і можливість виплатити пайовикам орендну плату, а як маржинальну культуру.

null

null

null

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: