Степан Барна: Уряд дав можливість сплачувати за тепло в розстрочку – і цей механізм треба активно використовувати

Опубліковано:
9 Березня, 2017

Тернопільщина непогано справляється з оплатою за газ та електроенергію. Про це стало відомо під час щотижневої наради Голови обласної адміністрації Степана Барни з керівниками районів.

Зокрема, як проінформував заступник начальника управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Микола Михальський, за січень-лютий 2017 року споживачі області (населення, бюджетні організації та установи) розрахувалися за використаний  природний газ на 121,2%.  При цьому, населення (з пільгами та субсидіями) розрахувалося на 125,3%; бюджетні установи, що фінансуються з місцевих бюджетів – 61,2 %; з державного бюджету – 56,9 %.

Так само непогана динаміка і в енергетичному секторі. За даними управління ЖКГ Тернопільської ОДА, у 2016 році підприємствами комунальної теплоенергетики області спожито 20,7 млн кВт.год електроенергії на суму 44,1 млн гривень, оплачено – 46,5 млн гривень. Рівень оплати за вищезазначений період становить 105,4%. Підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства – спожито  28,1 млн кВт.год електроенергії на суму 66,4 млн гривень, оплачено –  68,4 млн гривень. Рівень оплати становить 102,9%.

Разом із тим, Голова обласної адміністрації Степан Барна  доручив головам РДА спільно з органами місцевого самоврядування, виконкомам міських (селищних) рад вжити заходів щодо погашення у повному обсязі всіма категоріями споживачів заборгованості з оплати використаних у поточному році природного газу, електричної і теплової енергії та наданих житлово-комунальних послуг.

«При цьому хочу наголосити, що для зменшення навантаження на сімейні бюджети населення, уряд розробив механізм розстрочки в оплаті. Тому важливо максимально донести цю інформацію до людей. Якщо можливість є – нею потрібно користуватися. В такому разі буде менше боргів по оплаті за спожиті послуги, і відповідно підприємства зможуть акумулювати ресурс, щоб спрямувати його на покращення якості самої послуги. Тобто, це взаємний процес і ефект буде позитивним, якщо кожна із сторін проявить свою відповідальність», – підкреслив Степан Барна.

Читайте також

Дороги області повинні ремонтувати якісні підрядники – Степан Барна
В Тернопільській області планують створити «округи» для прийому сміття (Відео)
Степан Барна: На 20% скоротилися видатки на енергоносії в закладах освіти

Нагадаємо, сім’ї, які не підпадають під дію субсидії, мають можливість сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року. Щоб скористатися послугою, варто звернутися із письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги  з теплопостачання. Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу. Решту суми – неоплачених 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу виставлятиметься споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи з травня до вересня включно.

У разі звернення споживача, який не має житлової субсидії, із заявою для отримання розстрочки в оплаті комунальних рахунків на теплопостачання, підприємство у платіжному документі передбачить:

– графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за  житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду

– графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за  житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Таким чином, споживач матиме змогу бачити суму, яку вже сплатив, і яку потрібно сплатити.

«Розстрочку платежу за опалення можна вважати позитивом для споживачів, адже це дозволить не викладати одразу з кишені чималу суму. Механізм оплати не передбачає жодних комісій, процентів, пені чи інших додаткових витрат. У заяві споживач гарантує здійснювати оплату у зазначений строк та підтверджує відсутність субсидій. Проте необхідно пам’ятати, що розстрочка – це не відміна платежу, а у споживача є обов’язок оплачувати отримані комунальні послуги, чітко закріплений в ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», – зазначає  Софія Близнюк, в. о. начальника управління житлово-комунального господарства ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: