Олеся Гудима: «Українська жінка особлива» (Фото)

Опубліковано:
8 Березня, 2017

Про жінок та мистецтво, їхні образи та настрої напередодні 8 березня поговорила з відомою художницею Олесею Гудимою, – пише Терен.

Моя співрозмовниця народилася та працює в Тернополі. Живописом займається десять років. Знакові серії Олесі Гудими «Земля», «Ангели миру для України», «Маки» по достоїнству оцінили не тільки в Україні, а й за кордоном. Картини художниці є в різних куточках світу — Німеччині, Франції, Англії, Іспанії, Канаді, Америці, Вірменії, Польщі.

— У світовому мистецтві образ жінки, мабуть, трапляється найчастіше. Яка її іпостась тобі найближча?

— Мені подобаються зображення казкових, іконоподібних жінок. Кольори, які використовували для їхнього зображення в Середньовіччі, дуже чисті, без додавання коричневого та чорного — картина ніби світиться зсередини.

Можливо, я занадто романтична, але на жіночих портретах не сприймаю депресивного настрою та брутальності. Вважаю, до такого вдаються, щоби вразити глядача. Зрештою, зараз це модно, це створюється для потреб людей з низькими вібраціями. Але це не творчість, а чистий розрахунок. Від перегляду таких робіт залишається неприємний післясмак і низька енергія, що йде в світ.

Жінку можна зобразити по-різному. Вона, як книга, котра пишеться та змінюється щодня, її сюжет неможливо передбачити, до неї неможливо звикнути. Жінка — це характер, її сила в слабкості й жіночності, в тому, що вона виконує свою роль, в тому, як вона впливає на духовний розвиток свого чоловіка і його роль в суспільстві. Кожен чоловік росте тоді, коли образ жінки, її ідеал, асоціюється в нього з чистотою та чимось прекрасним, недосяжним.

—  Яка, на твою думку, жінка нинішнього дня?

— Її неможливо означити. Адже в житті кожної відбуваються тисячі змін, є багато періодів росту.

— Мені здається, твої роботи виразно жіночні: це вчувається у кольорах, пластичності ліній та й, зрештою, експресивності…

— Малюючи, я просто залишаюсь собою. Не наслідую в живописі чоловіків, бо в них абсолютно інші технічні прийоми, стиль, логіка, енергія. В кожній моїй картині багато ходів, імпровізації.

Нині мені подобається техніка імпасто. На перший погляд, усе виглядає просто, але той, хто в ній працює, знає, що така картина створюється годину, а техніка удосконалюється десятками років. Вона полягає в тому, щоби одним штрихом передати емоцію, сказати мало, проте влучно. Якщо порівняти цей стиль з літературою, то в такий спосіб працював Стефаник. Не сприймаю живопис як логічний чи запланований процес. Для мене це суцільна імпровізація, де кожен колір звучить, а лінія надає тону. Мої улюблені картини — це сни, які відрізняються від життя яскравістю, в яких мрії збуваються миттєво.

-Розкажи про свою найновішу серію «Українська Мадонна»

— Її роботи — продовження серії «Ангели миру для України» і картин на вірші українських поетів. Давно хотіла створити колекцію, присвячену українській жінці. Вона особлива, адже через те, що довелося їй пережити — в душі вона майже воїн, який боронить рідну землю, та Богородиця, яка опікується нею.

— Пригадую, ти казала про малювання як стан, близький до медитативного. Чи бувало так, що під час створення картини приходили відповіді на запитання, що хвилювали?

— Ні, до мене не приходять відповіді. Коли малюю, то не думаю, не згадую нікого та нічого — це стан абсолютного невідношення до всього пережитого.

— І наостанок. Як тобі зараз твориться? Які теми для медитацій?

— Як і кожна людина, котра любить свою професію, я перебуваю в щасті. У мене зараз тема прийняття. Помітила: там, де не приймаю того, що дає життя, одразу виникає ситуація, яка дає розуміння вчинків тієї чи іншої людини. Це ніби гра: яка ти до світу, такий він до тебе. Як дзеркало. Просто не потрібно забувати, що своє зображення можна змінити.

Анна Золотнюк

Фото надані Олесею Гудимою

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: