50 гектарів землі даних депутатами Тернопільської районної ради аж з третього заходу, молодому агроному, випускнику Бучацького радгоспу технікуму, синові заслуженого тракториста УРСР Романа Березовського. Спромоглися народні обранці виділити у довічне користування у далекому грудні 1993 року, разом з молодою дружиною Наталею і двійкою маленьких дітей Маруся і Роман. Березовські сміливо впряглися у нелегкого хліборобського воза, заручившись підтримкою земляків рідного села Товстолуг Тернопільського району, продовжуючи батьківську стезю, через терни, різні негаразди крокує по рідній землі разом з командою однодумців чесно і сумлінно. Земля годувальниця не любить байдужих, торбохватів та урвителів.

– Сину, земля як тарілка, що в неї покладеш, то й будеш їсти, – любив повторювати досвідчений орач і сівач,  поля, пан Роман. Давно уже завершив свій чесний земний шлях батько, але його слова вкарбувалися у сотах Юркової пам’яті. Тому що весну сільгосппідприємства ПП «Агрон» та ФГ «Березовський» зустрічають заздалегідь.  Готуються до неї, як християни до Великодня. Хоч лютий ще не збирається віддавати свої повноваження березню, але з першими. Можливими сонячними проміннями подих її стає все відчутнішим. Хлібороби ж недарма кажуть готують сани влітку, а воза взимку. Це перевірене народне прислів’я є й головним стержнем усього циклу весняної посівної 2017 року.

Виконуючого директора ПП « Агрон», одного з наймолодших у свій час фермерів та заслуженого працівника сільського господарства України, депутата Тернопільської обласної ради Юрія Березовського не довелося застати у  службовому кабінеті. Разом з головним агроном Володимиром Новосадом та іншими спеціалістами проводили моніторинг посівів чималого  озимого клину.

Хоч земля ще далека від необхідних кондицій, але розпочали підживлення рослин по мерзло- талому грунті. Щоб кидати в неї добірне зерно, але їх вкотре хвилював стан озимих, як рослини вийшли із зими , що доведеться пересівати, насівати тощо. Бухгалтер та інспектор по кадрах Надія Шугета люб’язно запропонувала філіжанку см ачної кави, а головний бухгалтер Орислава Гоцко  пообідати у їдальні  сільгосппідприємства яка працює цілорічно і готують тут смачні страви безкоштовно для усіх працівників. А ще випікають духмяний білий хліб з борошно з власного млина, де молодий директор Сергій Навойський. І працюють у ньому усі місцеві – операторами, мельниками, робітниками, лаборантами.

– Юрію Романовичу,які особливості нинішньої весни, проведення посівної кампанії,підговки персоналу. Що її буде ефект задіяних тракторів, обладнання усіх механізмів, матеріально-фінансовий ресурсу?

– Основний виробничий напрямок господарської діяльності ПП «Агрон»,ФГ«Березовський»- рослинництво, зокрема, вирощування зернових і технічних  культур, У нас ця основна галузь давно рентабельна, дає прибутки, але ми ніколи не зупиняємося на досягнутому. Нові технології. сучасна імпортна техніка, високопрофесійні кадри, насінництво і селекція, засоби захисту рослин. Чітке дотримання структури сівозмін це неодноразова справа, а догма наших агропідприємств. З осені посіяли 950 гектарів озимої пшениці  перспективних та високоврожайних сортів» Колонія»,» Богемія»,»Дарунок Поділля», та інші  еліти та першої репродукції, озимого ячменю 240 гектарів насінням німецьких  та чеських сортів. 470 гектарів озимого ріпаку. Вони вийшли і зими. Незабуте як ніколи листопадовий сніг й  пізніше затяжні морози з холодними вітрами також зробили свою ганебну справу. Можливо, де- не- де прийдеться пересівати або насівати. Покаже час та процес вегетаційного періоду.

Читайте також

На Тернопільщині ціна на цукор може значно зрости

– Ярий клин також буде чималий. А строки будуть підтискати тут, на мою думку, головне оперативність й максимально використати світловий день. техніку, мобілізувати наявні ресурси та механізаторів, сівачів. водіїв.

За рахунок зменшення майже удвічі посіву цукрових буряків, їх будемо сіяти всього 250 гектари  якщо хочемо дотриматися сівозміни, а не гнатися за прибутками. Однак значно збільшуємо посіви сої до 500 гектарів,400- кукурудзи, 300- гороху.200 га- ярого  ячменю саме такі культури нині диктує вітчизняний ринок .Наголошую, що до складнощів сільськогосподарського року додаються цінові фактори суттєве подорожання пального, електроенергії. газу, мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Додайте неврегульоване питання підтримки сільгоспвиробників, особливо середніх та дрібних сільгосппідприємств, фермерських господарств. За прогнозами синоптиків та й старожилів весна буде короткотерміновою за стислих строків до великодня думаємо справитися з посівом головних культур. До середини квітня виконати  усі основні роботи в полі, посіяти усі ярі горох. кукурудзу. цукрові буряки.

– Доречі,  ви завжди, незважаючи на цінові перекоси буряківництві ви завжди були прихильником цієї культури. І сіяли їх  майже на третині площ під  содовими коренями у Тернопільському районі. Маєте відповідний  і сучасний арсенал техніки. Досвідчених механізаторів й комбайнерів. Та й напевно  влаштовують вас контракти з Чортківський цукрозаводом виробничого підрозділу ТОВ «Радехівський цукор». Й людям зва оренду земельних паїв видаєте цукор, а в дев’яти населених пунктах де ПП «Агрон» обробляє землю у  вас  до двох тисяч пайовиків. Вчасно розраховуєтесь з орендовачам, гідну зарплату й умови праці мають і трудівники. Фінансовуєте чимало соціальних проектів для сіл, Великогаївської об’єднаної територіальної громади, Вашу дружину Наталю Григорівну обрано депутатом на цьому окрузі в Товстолузі, ви ж представляти депутатський корпус Тернопільської обласної ради.

– Дуже велике запитання. По-перше щодо посіву цукрових буряків. Вони вимагають сівозміни, підготовки та підбору полів .Цукровий буряк- це окрема сівозміна. Де не можуть бути присутні ріпак,соняшник та інші культури.І ще досить відчутно аграріїв трясуть коливання національної валюти. Що відбивається на зростанні собівартості сільгосппродукції. Ціни на яких вже поповзуть вгор у вже йде значне подорожання хліба, молочних  та похідних від цього продуктів. Стовідсотково за валюту закупляємо засоби захисту рослин. Міндобрива з Білорусії та тієїж Росії нікуди від цього не дінешся, а імпортна техніка…

Ми з Наталією дякуємо за довіру наших земляків. Виборців Тернопільського району що оцінили наші скромні заслуги у розвиток на життєдіяльність об’єктів соціальної сфери населених пунктів. Допомагаємо  церквам, малозабезпеченим категоріям населення , нашим пенсіонерам, що працювали у господарстві. Людей треба любити . цінувати та поважати так навчили нас батьки . там ми вчимо наших трьох дітей Марійку, Романа, Максима й уже внуків. А землю треба шанувати  як вишиту мамину сорочку і щире і мудре слово батька.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: