Тернополянин Віталій Фидрин: «Зупинимо торгівлю на крові!»

Опубліковано:
23 Лютого, 2017

Годувати окупанта — це однаково, що давати йому зброю, яку він націлить на тебе — усі це добре розуміють, але український уряд три роки присипав пильність громадян байками про незамінність донбаських енергетичних ресурсів та бідолашних «наших» по той бік фронту. Під цим «гуманним» прикриттям окуповану територію Донбасу перетворили на «чорний офшор», на якому неймовірно збагачується нова хунта на чолі з Порошенком. Утім, терпець українців увірвався: 25 січня Семен Семенченко, Володимир Парасюк та інші народні депутати, ветерани АТО, активісти та волонтери розпочали блокаду залізничних перевезень через лінію фронту. З перших днів серед учасників блокади перебуває і голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Тернопільській обласній раді, колишній військовослужбовець розвідувальної роти 128-ої окремої гірсько-піхотної бригади Віталій Фидрин. Про свою позицію щодо торгівлі на крові він розповів у інтерв’ю «НОВІЙ…»

— Пане Віталію, що спонукало вас і ваших побратимів до торговельної блокади на лінії фронту?

Читайте також

Залізнична блокада Донбасу: з’ясувались нові деталі торгівлі з окупантами
Влада бореться з ветеранами АТО через блокаду залізничної колії поблизу Бахмута, – нардеп Тарас Пастух
Народний депутат з Тернопільщини Тарас Пастух про вугілля з ОРДЛО (Відео)

— Третій рік триває війна, яку українська влада чомусь називає «АТО»: щодня — обстріли, щодня — гинуть наші хлопці… А в цей час ведеться повномасштабна торгівля з окупованими територіями. Допоки ми з ветеранами АТО не поїхали на лінію розмежування, навіть уявити не могли, яких обертів набрала торгівля на крові. Коли ми воювали у 2014-2015 роках під Дебальцевим, повз нас за день проїжджали по три-чотири вантажні автомобілі. Нині ж після перекриття перших двох гілок залізниці ми встановили спостережний пункт на третій найпотужнішій артерії товарообігу — пункті Ясинувата — Костянтинівка, і з’ясували, що за день там проїжджають 28 потягів із вантажем з України і стільки в’їжджають в Україну. В ешелоні — по 50-60 вагонів.  Масштаби торгівлі вражаючі! Везуть не тільки вугілля для забезпечення наших ТЕС та ТЕЦ, як запевняє уряд, а й руду, метал, деревину, глину, сіль. За «славнозвісним» розпорядження №415 про порядок контролю за переміщенням вантажів через лінію зіткнення надано понад 100 тисяч (!) дозволів на операцію між окупованими територіями та Україною. Відбувається обмін товарами, грошима, а відповідно здійснюється фінансування ворога. Навіть Сталін свого часу розумів, що жодної торгівлі з підприємствами, що під гітлерівською окупацією, не може бути. Чому ж ми, перебуваючи у стані війни з Росією, торгуємо з ворогом? Тими коштами потім ватажки сепаратистів оплачують найманців, за них закуповують зброю. Усе це обертається смертями наших близьких, рідних, побратимів.

— Хто бере участь у блокаді? Скільки встановлено блокпостів?

— Перший блокпост організували ветерани добровольчих батальйонів «Айдар» та «Донбас» неподалік міста Гірське на Луганщині, ще два — редут «Запоріжжя» і редут «Добровольців 16 батальйону» знаходяться у місті Бахмут та селі Щербанівка поблизу Торецька. Третій блокпост перекриває залізницю біля станції Кривий Торець, де розташувалися ветерани добробатів та бійці батальйону «ОУН». Є ще дві діючі залізничні лінії: на Маріуполь (туди ми ще не добралися) і колія з окупованої території на ТЕС у місті Щастя (її не блокуватимемо, бо це єдиний шлях постачання вугілля на ТЕС).

Віталій Фидрин з побратимами під час блокади залізниці.

— На чому саме там заробляють і хто?

— Влада з кількома олігархами зробила нас співучасниками злочину з фінансування терористів за сумнозвісною формулою «Роттердам плюс». У тарифи за електроенергію, яку споживають українці, заклали високу ціну вугілля міжнародної біржі та вартість доставки в Україну, натомість у рази за меншою купують вугілля у терористів. Різницю кладуть в кишені не тільки Ринат Ахметов та ватажки бойовиків, а, на превеликий жаль, представники з оточення президента Порошенка та уряду Гройсмана. Саме вони категорично виступають проти блокади, підбурюють і обдурюють народ, обстоюючи міф, нібито без донбаського вугілля Україна пропаде. Тільки за минулий рік таким чином з кишень українців вкрали понад 10 млрд. гривень.

— Тому й відправили «тітушок», аби розігнали учасників блокади…

— Вони приїхали автобусами в супроводі силовиків, але зрозуміли, що їм там нічого робити — ветерани АТО не поступляться. Учасників блокади посилено перевіряли правоохоронці. На кожному блокпості буквально вивчали мої документи, перевіряли телефон, офіційну зброю, номерний знак автомобіля, фотографували паспорт… Натомість місцевих навіть на фурах пропускали без затримки. Що відбувається? Ми ж тут воювали! Це повний нонсенс.

— Влада нав’язує також відчуття якоїсь вини перед людьми, які залишилися під окупацією. Що ви думаєте про це?

— Чи люди, які залишилися на окупованих територіях, є свідомими громадянами України? Окупанти залишили їм тарифи на комунальні послуги на рівні 2014-го року, вони платять у декілька разів менше, ніж громадяни решти території нашої держави, і просто насміхаються з нас. Отримують українську пенсію і не гребують подачкою в рублях від ворога. Їхня так звана влада за отримані від нас воду, електроенергію, газ не розраховується з Україною. Виходить, ми свідомо фінансуємо їхнє комфортне життя. «Путін, ввєді войска!» — кричали вони і жодним чином не заплатили за свій вибір.

— Кажуть, що і населення здійснює контрабанду на окупованих територіях…

— Наведу приклад. У крайньому до лінії розмежування селі Верхнє Торецьке проживає близько 3 тис. населення, а зареєстровано там приватних підприємців аж 8 тисяч осіб! Люди з непідконтрольних територій отримують статус біженців і внутрішньо переміщених осіб і реєструються там як підприємці. Це дає їм можливість довозити до цього селами фурами товар з території України. Вони нібито доправляють товар у свою торгову точку, а насправді фури прямують через лінію фронту на окуповані території. Як мені розповіли, щоб зареєструватися підприємцем у тому селі, треба дати 140 тисяч гривень хабара.

— Прокоментуйте протести 19 лютого у Києві.

— Ми з Тарасом Пастухом їздили того дня до Мукачево, тож не були безпосередніми учасниками акції. Минулих вихідних була друга річниця виходу із Дебальцево, тож ми їхали поклонитися могилі нашого побратима. А ось у Києві було дежавю 2014-го року. Нібито маємо новий уряд, нову поліцію, але їхні дії тотожні діям Януковича та його братії. Сумно через це…

— Які подальші дії учасників блокади?

— Блокада має охопити всі залізничні лінії, автомобільні шляхи. Нині наша розвідка встановлює, у яких напрямках рухаються вантажі. Один автомобільний блокпост вже поставлений, але перекриття ще не відбулося. Наразі збільшуємо кількість учасників блокади. Створюємо і Тернопільський обласний штаб блокади торгівлі з окупованими територіями. Власне, цією роботою доручили займатися мені. Потрібно негайно налагодити логістику з постачання учасникам блокади продуктів харчування. Маємо вийти на такий масштаб блокади торгівлі на крові, який забезпечить виконання двох вимог ветеранів: прийняття Верховною Радою Закону України «Про тимчасово окуповані території» та звільнення окупантами наших полонених.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: