Селище на Тернопільщині славиться розкішним храмом, палацом та міні-водоспадом

Опубліковано:
20 Лютого, 2017

У селищі на Тернопільщині є розкішний бароковий костел, палац, замок та навіть міні-водоспад.

Микулинці – селище міського типу із населенням у близько чотирьох тисяч чоловік, розташовується у 20 кілометрах на південь від Тернополя. Зараз поселення відоме завдяки пиву, яке постачають у різні куточки України, пише Файне місто з посиланням на  “Уe.ua”.

Та справжньою окрасою Микулинець є не пивзавод, а дивовижний костел у стилі бароко. Великий і ошатний, він височіє над навколишньою місцевістю. Такою сакральною спорудою може похизуватися не кожне велике місто, а що вже говорити про села.

Костел Святої Трійці збудували на кошти місцевої магнатки Людвіги Потоцької у 1761-79 роках. Архітектором був родич графині Мошинський, а надихнув його на цей проект костел при королівському палаці у німецькому Дрездені. Фасад прикрашають скульптури святих, кам’яні вази та пишні барокові елементи, всередині, крім головного вівтаря, є чотири бічних з великою кількістю дерев’яних різьблених скульптур та елементів.

Лише п’ять років новим костелом опікувалися монахи ордену святого Вікентія, адже після розпаду Речі Посполитої влада Габсбурзької монархії, у складі якої опинилися ці землі, розпустила монастир. Костел став парафіяльним, а в келіях розмістили притулок для бідних.

1486809113У другій половині ХІХ століття костел, який зазнав руйнування від стихії та людей, був капітально відремонтований, після чого дещо змінився зовнішній вигляд споруди та з’явилися нові дзвони.
Друге дихання храм отримав у 1926-29 роках, коли архітектор Вітольд Мінкевич провів велику реконструкцію. У костелі грав орган та працювала бібліотека.

В радянські часи храм традиційно використовували як склад добрив та зерна. І лише у 1989 році храм повернули католицькій громаді, яка опікується ним і нині. Частина внутрішнього оздоблення Микулинецького костелу зберігається в Олеському замку, котрий є філією Львівської галереї мистецтв.

Палац-лікарня
Поряд із костелом розташоване старе кладовище, де серед інших збереглася могила графської родини Реїв – місцевих магнатів, ім’я яких носить палац. До речі, на відміну від Микулинецького замку, він зберігся досить добре. Можливо, завдяки тому, що тут розташувалася лікарня, а отже, приміщення доглянуте та опалюється.

У 1815 році барон Конопка хотів влаштувати тут бальнеологічний курорт на основі місцевих сірчаних джерел. Та проект успіху не мав: австрійська знать не захотіла їхати у віддалений куточок імперії.1486808941

Житловий… замок
Зате колись могутній Микулинецький замок спіткала сумна доля. Збудована у середині ХVІ століття, кам’яна фортеця захищала микулинчан від постійних нападів турків і татар. Твердиня мала міцні мури, триповерхові вежі з дзвіницями, додатково її захищали природне урвище та рукотворний рів.

Зараз це – лише руїни стін та залишки круглих кутових веж. І хоча в мурах є тріщини та осипається каміння (де-не-де прикріплені таблички «Обережно»), на території замку живуть… люди.
В’їзд у фортецю перегороджує зелений паркан із табличкою «Обережно, злий пес», а у будинку на території вставлені пластикові вікна і висять фіранки.

Міні-водоспад

1486808741Є у Микулинцях і власний водоспад. Принаймні так було зазначено на нашій електронній мапі, і ми вирішили перевірити. Два чоловіка дуже здивувалися, коли ми в них запитали про водоспад, зате наступна дівчина показала дорогу і сказала, що це дійсно водоспад.

Водоспад виявився невеличкі пороги на річці Серет біля старого водяного млина. Пороги досить бурхливі, і через них люблять переправлятися байдарочники. Якщо у вас залишиться вільний час у Микулинцях, неодмінно загляніть на водоспадик.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: