Науковці довели, що журавлина є однією із найкорисніших ягід. Вживаючи її, можна попередити карієс та різноманітні захворювання ясен. Журавлина знищує і інфекцією сечових шляхів та є  відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Особливо корисна журавлина у період міжсезоння, оскільки підвищує імунітет та зміцнює організм. Тому, тернопільські лікарі радять усім влітку їсти журавлину та запасатися нею на зиму. 

«Яких тільки корисних речовин в журавлині немає – ягода вважається справжнім джерелом вітамінів і мінералів. У ній є і органічні кислоти, і вітаміни групи B, РР, К1 і С, і корисний цукор. У журавлині багато калію, фосфору, заліза, марганцю, міді, кальцію, йоду, цинку. Ягоди журавлини багаті антоціанами, фенолокислотами, лейкоантоціанами, катехінами, бетаїном, макро і мікроелементами.

Журавлина – одне з головних джерел антиоксидантів – речовин, що, як відомо, захищають організм від негативної дії вільних радикалів і запобігають передчасному старінню, розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань. Існують припущення, що в журавлині міститься кверцитин – елемент, що допомагає запобігти раку молочної залози і товстої кишки. Користь журавлини в тому, що вона знижує холестерин і перешкоджає утворенню бляшок в судинах і формуванню тромбів, тому особливо рекомендується тим, у кого в сімейній історії зафіксовані випадки інсультів.

Журавлинний морс – відомий народний засіб проти застуди. Його рекомендують пити для зниження високої температури, для тамування спраги і запобігання зневоднення організму під впливом вірусів, і для виведення з нього токсинів. Журавлинний сік, змішаний з медом, служить відхаркувальним засобом, а також допомагає при лікуванні ангіни.
А ще журавлина лікує гастрити, покращує апетит і нормалізує травлення. Ягоди журавлини – відмінний сечогінний засіб і тому корисні при пієлонефриті. А одна або дві склянки натурального журавлинного соку, що випиваються щодня, стануть профілактикою сечостатевих інфекцій.
Варення з журавлини і журавлинний сік особливо корисні в зимово-весняний період, коли імунітет знижується, а навколо «гуляють» найрізноманітніші віруси.

Найцікавіше, що журавлину дуже просто зберігати – в морозильній камері ягоди абсолютно не втрачають своїх корисних властивостей і можуть знаходитися там до року, а в холодному темному місці журавлина може зберігатися до місяця, оскільки наповнена природними консервантами, які не дають їй зіпсуватися.

Корисні властивості журавлини нескінченні, а ось протипоказань зовсім мало. Хіба що її не можна людям, що страждають виразкою шлунку і з ослабленою емаллю зубів. Ну а сушеною журавлиною не слід захоплюватися тим, хто схильний до ожиріння, адже в сушеному вигляді вона стає дуже калорійною», – розповідає заступник директора 
Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ю. Дементьєв.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: