Генплан Тернополя: депутати міської ради заговорили про політичну відповідальність (Фото)

Опубліковано:
15 Лютого, 2017

Сьогодні, 15 лютого, у Тернопільському прес-клубі відбувся круглий стіл на тему «Земельні питання Тернополя», на якому обговорювали Генеральний план міста та проблеми містобудування.

Виходячи з проблем, які виникли навколо питань Генерального плану міста, а також окремих проблем містобудування, Центр громадського контролю «ДІЙ!» запросив депутатів міської ради, членів земельної комісії при ТМР та юристів для того, щоб з’ясувати, чому виникла така проблема та хто у цьому винен.

За словами депутата Тернопільської міської ради та голови земельної комісії Андрія Шкули, який нещодавно опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці фотографії Генерального плану, зазначаючи, що він є у двох варіантах – підробленому та непідробленому. За підбролений варіант, власне, нібито пропонують проголосувати на сесії ТМР, що відбудеться 24 лютого.  

– На сайті міської ради є фото Генплану, яке відрізняється від справжнього, – зазначає Андрій Шкула. – Цей Генплан міська рада називає адаптованою копією, хоча насправді це підмальована версія діючого Генплану, який був прийнятий у 2010 році. Однак після прийняття його «заховали» під грифом для службового користування. У той час адаптована версія Генплану на сайті міської ради з’явилася у 2012 році, але вже з «домальованими» змінами, завдяки яким тепер відбувається забудова міста в зелених зонах та парках. Особисто я не планую голосувати за такий документ і буду переконувати інших цього не робити.

За словами начальника Управління з питань містобудування та архітектури Тернопільської міської ради Василя Бесаги, якого також запросили до обговорення, ніхто й ніколи не дозволив би собі підробляти такі важливі документи. Так само як і гриф для службового користування встановлює не міська рада, а проектувальник «Діпромісто».

– На попередніх сесіях депутати голосували «за» за запропоновані зміни, а тепер хочуть їх скасувати, мотивуючи це тим, що забудовуються зелені зони міста, – каже Василь Бесага, –  але сесія сама немає повноважень скасовувати свої попередньо прийняті рішення, це може визначати лише суд і вже після відвідного рішення суду може йтися про якісь зміни або скасування попереднього голосування.

У свою чергу, коментуючи ситуацію із позитивним голосуванням за виділення земельної ділянки під будівництво багатоквартирного будинку для прокуратури в парку Національного Відродження, депутат міської ради Іван Сороколіт заявив, що «відірвані» між собою ті, хто робить фактичні замовлення по Генплану від тих, хто несе за нього політичну відповідальність, тобто депутатів міської ради. Всі інші моменти, громадські активісти, погоджувальні ради – це все дорадчі органи для депутатів міської ради.

– Я, як депутат, вислуховую всі сторони, але кінцеве рішення приймаю самостійно, – каже Іван Сороколіт. – Розумний замовник якщо хоче здобути голоси депутатів, то перш за все намагається почути критичні думки-зауваження депутатів, а тоді підсилює себе активістами, узгоджувальною радою тощо. Коли кілька місяців тому я ознайомився з проектом Генплану і вказав, що мене не влаштовує, мені далі пропонують прислухатися до активістів, узгоджувальної ради… У такому випадку потрібно змінити законодавство, щоб саме вони затверджували Генеральний план і несли за це політичну відповідальність.

Як пояснив Іван Сороколіт, коли він голосував за виділення земельної ділянки біля літака на квартири для прокуратури, то не знав, що там зелена зона, позаяк його обманули. Тому тепер пропонує внести зміни в Генплан, бо будівництво там заборонене.

– У діючому Генплані, прийнятому в 2010 році, на цій ділянці передбачені зелені насадження, а я потрапив у прикру ситуацію, через яку мені тепер неприємно. Я не можу встигати орієнтуватися по всіх земельних питаннях міста й орієнтуюся на рекомендацію земельної комісії, яка не подала зауважень, – каже Іван Сороколіт. – А тепер, коли викриваються такі факти і я питаю депутатів минулої каденції, як так вийшло, то вони відповідають, що їм ніхто не говорив про зелену зону. Саме тому на цій сесії я не голосуватиму за той Генплан, який пропонують, поки до нього не внесуть змін і не проведуть громадських обговорень.

Так це буде чи інакше, вирішать на сесії Тернопільської міської ради, яка запланована на п’ятницю, 24 лютого.   

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: