Олег Жак

Олег Жак

фінансовий аналітик, експерт валютних ринків, редактор Бізнес Компаньйон Тернопіль

Чи потрібні Тернополю члени, замість представників громади

04.02.2017 21:43   Джерело: business-companion.te.ua
Автор : Олег Жак

Хто б що не говорив, але система виборів і схема поведінки обранців з партійною заразою все більше накриває міста і містечка. Під шумок гасел, махань кольоровими шматами на площах і биття в вишивані груденята, до місцевого самоврядування лізуть члени, замість добрих господарників, яким довіряє громада. Нажаль, останнім часом ця інфекція дуже швидко поширилась з київського будинку під куполом на всі місцеві ради.

І вже дійшло до того, що навіть на місцевому рівні наші місцеві «миздобули» так загралися в політику, що вже і голосування в сесійній залі проводяться, виходячи з інтересів партійних збіговиськ і на догоду партійним київським «наполеончикам». Практично всі питання голосуються з точки зору партії, фракції, блоку, чи ще якоїсь незрозумілої більшості і меншості. Точка зору доцільності чи вигоди для громади – відкидається апріорі…

Найбільша проблема голосувань полягає в тому, що обранці або відсутні, або просто не голосують… Тобто, якщо на пульті для голосування є 3 кнопки, то саме за допомогою них обранець громади має показати свою позицію і позицію тієї частини громади, яка його вибрала для представлення інтересів. Депутат голосує «за», якщо підтримує питання, «проти», якщо не підтримує, і «утримався», якщо вагається чи не встиг з цим питанням розібратись. Але це мова про справжнього депутата, як представника інтересів громади.

Насправді, в сесійній залі дуже багато не депутатів, а саме членів, які ставлять свої партійні інтереси вище інтересів громадян, які дали право цьому члену приймати рішення від їхнього імені. Тобто вони сидять, очима лупають, а кнопку не натискають. Варіантів мотивації такої поведінки мало: або чекає на щось, або просто не дійшло до нього про що мова, або партія сказала «положити» на громаду і стати в позу.

Для наочності візьмемо недавнє голосування стосовно земельної ділянки в’єтнамського бізнесмена. Ділянку вже поділили, питання претендує на технічне, але тут місцеві політикани стали в позу. Відразу потрібно пояснити, що приклад цього питання вибраний не для того, щоб підтримати, чи не підтримати бізнесмена, а для того, щоб глянути як голосують депутати і члени.

Катавасія з цим питанням тягнеться вже досить давно, але толку досі нема. Обранці зробили один крок до вирішення питання, обнадіяли людей, а тепер на щось чекають, прикриваючись «принциповими» позиціями свого партійного угрупування. Не будемо навіть припускати на що ці члени чекають, бо толку з цих міркувань не буде, а в них навіть щічки не почервоніють…

І тут якраз і виникає закономірне питання: а для чого громаді такі обранці, які не голосують? Невже не можна визначитись зі своїм рішенням? Тут ще раз варто наголосити (так би мовити «друге читання») спеціально для протирачів штанів з сесійної зали, що питання в’єтнамського бізнесмена і земельної ділянки вибрано суто для ілюстрації, оскільки дуже вже показова позиція на кількох голосуваннях…

На превеликий жаль, основна біда такої ситуації криється в байдужості людей. За 25 років українці настільки зневірились і заглибились у свої особисті проблеми, що вибори відбуваються за звичкою, а не для того, щоб щось змінити. На чергових виборах виберуть чергового члена і він далі сидітиме і пильнуватиме інтереси того партійного божка, який пропхав його в це крісло. А люди, які власноруч кинули бюлетеня до скриньки знову розійдуться по своїх нірках і навіть не запитають потім свого обранця, чого він там сидить і не голосує….

А тепер давайте глянемо на приклад такого голосування. Ось так «тяжко» працювали члени на двох сесіях початку 2016 року:

Це дуже показовий приклад того, що членам в тернопільській міській раді глибоко до лампочки, як вирішиться питання. Основним для них є показати свою партійну позу, яка, виявляється, гідна члена.    

З моменту цих двох сесій минув майже рік, а позиція деяких членів не змінилась. Вони просто не голосують! Ось так відбувалось два голосування на останній сесії 2016 року.

На цей раз є ще й коментарі місцевих партійних «паханів» стосовно голосування своїх членів. Такі пояснення вони спромоглися дати для сайту Ради бізнесу Тернопілля. Одним не вистачило року, щоб розібратись в питання, а інші «положили» на громаду і слухають свого ідола, який наказав не голосувати.

Фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність» чекає інвестиційного проекту

Володимир Місько: «У нашої фракції не було єдиного рішення. Ми і раді були б підтримати одноголосно, але не зрозуміли суті даного проекту – адже ще зовсім нещодавно сесія затверджувала земельне питання ТРАН ВАН ВАНа, і ось тепер знову? Можливо, саме це насторожило депутатів…

До наступної сесії це питання варто було би добре вивчити, побачити проектну документацію. Тому що там велика ділянка, і довший час вона не використовувалася за призначенням.

Якби був якийсь проект планованого заводу, чи прийшов інвестор і пояснив, що планує, я думаю, проблем із затвердженням проекту не було би ніяких».

Прізвище, ім'я

Вибір при першому голосуванні

Вибір при повторному голосуванні

Бич Павло

ЗА

ЗА

Білан Тарас

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Ібрагімов Михайло

НЕ ГОЛОСУВАВ

ЗА

Місько Володимир

НЕ ГОЛОСУВАВ

ЗА

Прокопів Ліна

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Смакоуз Юрій

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

 

 

 

 

 

 

 

Фракція «ВО Самопоміч» готова підтримувати

Андрій Грицишин: «Якщо підприємці працюють прозоро, забезпечують роботою тернополян та наповнюють податками міську казну - їм потрібно максимально сприяти. Водночас, завдання депутатів не бути кнопкодавами, а аналізувати те, за що голосують і враховувати потреби тернополян.

Ця дводенна сесія була важкою: три сотні проектів, суттєві зауваження, перерви, дискусії, суперечки... Основним питанням був бюджет, тому всю увагу наші депутати спрямували туди.

Дане питання насправді не таке просте. В одному проекті рішення йде мова про закріплення за підприємцями майже десятка земельних ділянок загальною площею понад шість гектарів.

У нашої фракції не було жодного злого умислу: частина наших депутатів вирішила підтримати проект, а інші - краще з’ясувати деталі закріплення землі. Якщо землю дійсно планують закріпити під об’єктами, і саме в тій кількості, яка потрібна для їх функціонування, то на наступній сесії ми готові підтримати даний проект рішення».

Прізвище, ім'я

Вибір при першому голосуванні

Вибір при повторному голосуванні

Генсерук Віктор

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Грицишин Андрій

відсутній

НЕ ГОЛОСУВАВ

Зелінка Назарій

НЕ ГОЛОСУВАВ

ЗА

Лупак Сергій

ЗА

НЕ ГОЛОСУВАВ

Нитка Олег

відсутній

НЕ ГОЛОСУВАВ

Шкула Андрій

ЗА

ЗА

Штопко Юрій

ЗА

ЗА

 

 

 

 

 

 

 

 

Фракція ВО «Свобода» одностайно проти

Назарій Редьква: «На засіданні фракції нами було прийняте рішення за дане питання не голосувати. Оскільки фракція ВО «Свободи» в Тернопільській міській раді голосує одностайно, тому жоден наш депутат не проголосував».

Прізвище, ім'я

Вибір при першому голосуванні

Вибір при повторному голосуванні

Баб'юк Марія

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Гевко Галина

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Зінь Іван

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Климчук Олег

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Навроцький Роман

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Паньків Наталія

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Редьква Назарій

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Сиротюк Михайло

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Сороколіт Іван

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Стаюра Володимир

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Торожнюк Роман

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Турський Ігор

відсутній

відсутній

Шморгай Олег

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фракція «Батьківщини» вирішила не підтримувати

Андрій Артимович: «Рішення фракції – не підтримувати це питання. Крім того є рішення бюро Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина», яке також не на підтримку даного проекту».

Прізвище, ім'я

Вибір при першому голосуванні

Вибір при повторному голосуванні

Артимович Андрій

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Гринда Володимир

НЕ ГОЛОСУВАВ

НЕ ГОЛОСУВАВ

Поврозник Петро

НЕ ГОЛОСУВАВ

відсутній

Шоломейчук Наталія

НЕ ГОЛОСУВАВ

відсутній


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: business-companion.te.ua  

Коментарі